Checklist voor Vendor Managed Inventory

Checklist voor Vendor Managed Inventory

Het concept van Vendor Managed Inventory (VMI), waarbij de leverancier de voorraden bij de afnemer beheert, bestaat al lang. Maar door de snel veranderende dynamiek van aankopen, stelt dit gedeelde voorraadbeheer wel meer eisen om te zorgen dat de afnemer, vaak een retailer, voldoende producten op de schappen heeft. 

Om de voorraden op afstand goed te beheren, moet de leverancier deze bij de verschillende verkooppunten van de klant nauwkeurig kunnen volgen om een goede dekking te garanderen. Met actuele informatie over de voorraadniveaus in magazijnen en winkels bij afnemers kan de leverancier aan de daadwerkelijke vraag voldoen en worden overbevoorrading of tekorten voorkomen.

Verbruiksprognose

Bij veel bedrijven in Nederland zijn de assortimenten en voorraden niet afgestemd op de bedrijfsstrategie. Dat blijkt uit de uitvoerige Inventory Strategy Survey die Supply Chain Magazine in samenwerking met Slimstock heeft uitgevoerd. Bedrijven zeggen veelal de strategie van ‘customer intimacy’ na te streven, maar sturen in hun voorraadoperatie puur op kosten. Het is voor de winstgevendheid cruciaal dat bedrijven hun strategie vertalen in een bijbehorend productassortiment.

Om de bevoorrading zo efficiënt mogelijk te beheren, vertrouwen leveranciers op de voorspelde trends die de VMI-software genereert. Voor efficiënt replenishment moet dit systeem de verbruiksprognose op een relevante en responsive manier kunnen berekenen. Het systeem checkt periodiek (dagelijks, wekelijks of maandelijks) de betrouwbaarheid van de cijfers om de toekomstige vraag van de afnemer te beoordelen.

Stel dat de software een leveringsbehoefte van 200 dozen voorspelt bovenop de veiligheidsvoorraad, dan moet het systeem aan het einde van de leveringscyclus meten of de prognose overeenkomt met het aantal verkopen. Daarna kan het systeem eventuele correcties aanbrengen bij de volgende cyclus.

Door zijn verantwoordelijkheid voor het beheer van de bevoorrading te delegeren, wil een retailer optimaal voldoen aan de behoeften van zijn winkels en tegelijkertijd hun voorraden verminderen. De leverancier moet dus in staat zijn de bestellingen die dagelijks vanuit de verschillende verkooppunten binnenkomen te verzenden en zo hun servicetarief optimaliseren.

Download de checklist

Supply Chain Media en Generix Group hebben een checklist voor VMI opgesteld. Beantwoord tien korte vragen om snel duidelijk te hebben wat de volwassenheid is van het door uw afnemers gedelegeerde voorraadbeheer.

Alle checklists van Supply Chain Magazine vind je hier >>