Vanderlande ontwikkelt nieuw bagagesysteem Schiphol

Vanderlande

Vanderlande uit Veghel tekent voor de ontwikkeling en bouw van een nieuw bagageafhandelingssysteem voor Schiphol. Het systeem wordt gerealiseerd in een nog nieuw te bouwen kelder op de luchthaven. Verwacht wordt dat de werkzaamheden daarvoor in 2026 van start gaan.

Vanderlande is een specialist in interne logistieke systemen voor luchthavens. Overal ter wereld zijn systemen van het Brabantse bedrijf te vinden. Daarnaast voorziet het ook in het onderhoud van bestaande stelsels. Het is ook niet de eerste maal dat Schiphol kiest voor de expertise van Vanderlande. Het bedrijf leverde eerder ook al meerdere bagageafhandelingssystemen aan de luchthaven. Schiphol beschikt in totaal over 145.000 m2 bagagesystemen, bij elkaar zo’n 29 voetbalvelden.

Het nieuwe bagageafhandelingssysteem maakt onderdeel uit van de plannen van Schiphol voor de vernieuwing, de renovatie en het verder innoveren van de bagagekelders. Volgens de luchthaven zijn flinke delen van het huidige bagagesysteem aan vervanging toe. De bouw van een nieuwe bagagekelder maakt het mogelijk het bestaande bagagesysteem te vervangen zonder dat luchtvaartmaatschappijen en reizigers daar hinder van ondervinden.

Ondersteuning bagagepersoneel

Tegelijkertijd grijpt de luchthaven de kans om met innovaties het werk voor het bagagepersoneel makkelijker te maken. Innovatieve oplossingen op het gebied van automatisering en artificial intelligence moeten hen steeds meer ondersteuning bieden. Zo worden de bestaande robots in de bagagekelders doorontwikkeld, komen er machines die koffers kunnen gaan lossen en zullen er autonome voertuigen gaan rijden door de bagagekelder die karren en containers kunnen verplaatsen.

De bagagekelder komt op de plek waar een eventuele nieuwe terminal gebouwd kan worden. Over de realisatie daarvan is nog geen besluit genomen. Om de optie wel open te houden, wordt er een integraal schetsontwerp gemaakt. Dit betekent dat in het ontwerp rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van het bouwen van een nieuwe terminal op het dak van deze bagagekelder. De nieuwe kelder functioneert onafhankelijk van de eventuele nieuwe terminal die er bovenop komt.

Overname Vanderlande door Toyota Industries

Vanderlande werd in 2017 overgenomen door machinefabrikant Toyota Industries, dat bijna 1,2 miljard euro neertelde voor het Brabantse familiebedrijf. Voor dat bedrag haalde het Japanse concern een van de grootste producenten van geautomatiseerde transport- en opslagsystemen ter wereld in huis. Vanderlande realiseerde het afgelopen jaar zo’n 40 procent van de totale omzet in de luchtvaartsector; in totaal ruim 2 miljard euro. Bij het bedrijf werken zo’n 9000 mensen in meer dan honderd landen wereldwijd.