‘Rol van robot in distributieproces neemt toe’

distributieproces

Smart Robotics in Best is een werving- en selectiebureau. In robots welteverstaan. Eigenaren Heico Sandee en Mark Menting bieden een geschikte robot aan, die – bij bewezen functioneren – in dienst komt van de opdrachtgever. ‘Robots zijn een volgende innovatie in het distributieproces’, meldt Sandee in het FD.

Sandee (foto) en Menting startten in 2015 als allereerste uitzendbureau voor robots. De robot werd ’s ochtends op de werkvloer afgeleverd en kon vervolgens na wat korte instructies aan de slag. De minimale huurperiode bedroeg daarbij een maand, voor een prijs vanaf 3500 euro. In de praktijk bleek het gros van de klanten de robot echter liever te kopen dan te huren. Dus worden de robots nu ook verkocht. ‘Veel bedrijven huren korte tijd een robot en als het bevalt gaan ze over tot koop’, laat Sandee in het FD weten.

Smart Robotics krijgt sinds 2017 ook steun van Vanderlande uit Veghel. De fabrikant van transportsystemen voor bagage-afhandeling en distributiecentra verwierf een minderheidsaandeel in Smart Robotics. Vanderlande helpt Sandee en Menting binnen te komen bij de grote spelers in de logistieke markt. Amazon bijvoorbeeld. ‘Vanderlande was op zoek naar onze expertise, wij op zoek naar een grote partner’, aldus Sandee. ‘Robots zijn een volgende innovatie in het distributieproces, in te zetten in plaats van mensen aan de lopende banden.’

Philips als eerste klant

Philips in Drachten was de eerste klant van Smart Robotics. Daarna volgden klussen variërend van plakstriprobots voor bakstenen, tot robots die ingebouwde navigatiesystemen testen. ‘Wij zagen kans na kans. Een groep adviseurs heeft ons uiteindelijk een halt toegeroepen. We moesten focussen’, biecht Sandee op. Dat leidde ertoe dat Smart Robotics zich nu met name richt op een drietal business units: Packaging, Logistics en Incubator.

Het bedrijf uit Best levert bijvoorbeeld zogeheten ‘palletizers’: robots die doosjes op pallets kunnen zetten. Vaak zwaar, repeterend werk. ‘De meeste mensen zijn niet gemaakt om de hele dag dozen te verschuiven. Onze robots wel’, zegt Sandee. Bovendien bedenkt de robot ook zelf hoe de pallet ingericht moet worden, met verschillende formaten dozen. Smart Robotics ontwikkelt daarnaast ook robots voor bijvoorbeeld orderpicking, dat nogal eens gepaard gaat met voor werknemers vreselijke werktijden.

Robots uitkomst voor krappe arbeidsmarkt

Waar een aantal jaar geleden de angst voor robotisering nog groot was, merkt Sandee daar nu weinig meer van. Destijds waren mensen bang dat robots het werk van mensen gingen overnemen. Momenteel komen de meeste opdrachtgevers van Smart Robotics juist mensen tekort, stelt Sandee. ‘Robotisering is een uitkomst voor de krappe arbeidsmarkt. Maar mensen blijven nodig, zeker voor creatiever werk.’

Bron: FD