Toyota Industries lijft Vanderlande in

Vanderlande Industries in Veghel komt in Japanse handen. Toyota Industries Corporation (TICO) heeft een overeenkomst getekend om de Brabantse fabrikant van transportsystemen over te nemen van grootaandeelhouder NPM Capital. Met de transactie is een bedrag van bijna 1,2 miljard euro gemoeid. Dat maakte Toyota op 23 maart 2017 bekend.

Vanderlande is wereldmarktleider in logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketdiensten en leverancier voor distributiecentra. Bij het bedrijf werken wereldwijd meer dan 4500 mensen, waarvan 1600 in Nederland. In 2016 had Vanderlande een omzet van bijna een miljard euro. Na de overname blijft het bedrijf zelfstandig onder de huidige naam en vanaf de huidige locaties opereren.

Het Veghelse bedrijf moet Toyota Industries helpen haar positie in de geautomatiseerde material handling-markt te versterken. Het Japanse bedrijf is wereldwijd de grootste fabrikant van vorkheftrucks. Toyota heeft ruim 51.000 medewerkers; de omzet bedroeg vorig jaar bijna 17 miljard euro. Zo’n 45 procent daarvan kwam voor rekening van het segment material handling-oplossingen.

‘Sterke strategische match’

‘Vanderlande vult TICO’s huidige aanbod aan met een volledig assortiment van geïntegreerde logistieke automatiseringssystemen. Daarbij hebben we een sterke strategische match. Denk aan onze verkoop- en servicenetwerken. Na de overname hebben we in bijna alle markten een nog betere wereldwijde dekking’, zegt managing officer van TICO Norio Wakabayashi.

Volgens Vanderlande’s CEO Remo Brunschwiler is Vanderlande ‘verheugd’ te worden overgenomen door Toyota Industries. ‘De financiële kracht van TICO zal ons bedrijf kunnen helpen onze strategie gericht op duurzame winstgevende groei voort te zetten’, aldus Brunschwiler. Toyota verwacht de overname van Vanderlande in het tweede kwartaal van 2017 rond te hebben.