Unilever presteert opnieuw het best

Unilever

Voor de derde maal voert Unilever de lijst van onderzoeksbureau Gartner van best presterende supply chain-leiders in de industrie aan. In deze top-15 bezetten Inditex, Nestlé, H&M en Schneider Electric de plaatsen 2 tot en met 5. De hekkensluiters zijn Novo Nordisk, L’Oréal, Diageo, Basf, Adidas, BMW, Reckitt Benckiser, Nokia, British-American Tobacco en Danone.

Het onderzoek belicht de strategische en operationele supply chain-initiatieven van de topbedrijven met hoofdkantoor in Europa. Unilever verdiende de eerste plek dankzij een rendement op activa van 10,3 procent, een voorraadrotatie van 7,5 (verkochte goederen 2017/2016 gemiddelde kwartaalvoorraad) en een omzetgroei van 2,6 procent. Gartner-topman Stan Aronow spreekt over de hele lijn van ‘een excellente omzetgroei’ van 8,3 procent, hoger dan in 2017 (6,8%) en 2016 (3,7%). ‘Daarbij scoorden Europese supply chains daarnaast erg hoog op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Verhitte handelsretorieken

De resultaten van de top-15 vertoonden volgens Aronow ‘een gezonde groei, ondanks verhitte handelsretorieken’. Dit jaar signaleert hij ‘dat protectionisme zich als een olievlek uitbreidt onder leiding van de VS en Groot-Brittannië, hetgeen veel bedrijven ertoe brengt de locatiestrategie van hun supply-netwerken te herzien’.