Supply chain-crisis Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk

De Britse economie is in een supply chain-crisis gestort: de voorraden van grote detailhandelaren zijn het laagst sinds 1983 als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten en een verstoring van het vervoer door Covid-19 en de Brexit.

Andrew Sentance, voormalig lid van de monetaire beleidscommissie van de Bank of England, meldde dat de tekorten aan arbeidskrachten en materialen de meest acute in decennia zijn en een zorgwekkend beeld schetsen voor de Britse economie. Met name in het Verenigd Koninkrijk kampen veel retailers met lege schappen. De oorzaak is een opeenstapeling van verstoringen in de supply chain, van een tekort aan goederen tot een tekort aan chauffeurs.

Lege schappen Halfords

Fietswinkelketen Halfords is een van de vele retailers in problemen en noteerde in de eerste twintig weken van dit jaar een omzetverlies van maar liefst 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar ten gevolge van de verstoorde supply chain. Door problemen met de import van goederen en een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs op het Britse eiland lukt het simpelweg niet om de winkelschappen te vullen. Een oplossing is volgens Halfords op korte termijn niet voorhanden.