Heineken calculeert nu al tegenvallend 2019 in

Duurzaamheid voor Heineken

Het jaar 2019 wordt vermoedelijk niet zo’n topjaar voor Heineken als het afgelopen jaar. De brouwer heeft al duurdere grondstoffen en aanhoudende tekorten aan vrachtwagenchauffeurs ingecalculeerd en houdt ook ernstig rekening met een no-deal brexit.

Volgens topman Jean-François van Boxmeer gaan de grondstoffenprijzen circa 5 procent omhoog, omdat in het najaar al de contracten voor 2019 werden afgesloten, meldt het FD. ‘Het gaat om granen in het algemeen en brouwersgerst in het bijzonder. Die worden duurder door de toenemende vraag en slechte oogsten afgelopen jaar. Ook onze belangrijkste verpakkingsmaterialen, aluminium en glas, worden duurder, vooral doordat de energieprijzen stijgen’, aldus Van Boxmeer.

De hogere energieprijzen werken bovendien ook door in de kosten voor transport. Het tekort aan transportcapaciteit lijkt volgens de Heineken-topman structurele vormen aan te nemen. ‘Door de snelgroeiende e-commerce is er in sommige landen een schrijnend tekort aan chauffeurs.’ Ondanks die tegenvallers rekent Van Boxmeer voor 2019 opnieuw op ‘superieure omzetgroei’. Er wordt gemikt op een autonome groei van de operationele winst van circa 5 procent.

Brexit

Heineken is ook sterk vertegenwoordigd in het VK, waar het verschillende biermerken verkoopt en een netwerk van eigen pubs heeft. Toch is Heineken volgens Van Boxmeer niet erg afhankelijk van een brexit. Er wordt lokaal in Engeland gebrouwen en ook veel van de grondstoffen en verpakkingsmaterialen komen er vandaan. Wel werden grotere voorraden hop aangelegd, omdat dat uit Duitsland en Tsjechië geïmporteerd wordt. Economische malaise in het VK is volgens Van Boxmeer dan ook het grootste brexit-gevaar voor Heineken.

De bierbrouwer investeerde het afgelopen jaar opnieuw veel in opkomende markten als Mexico, Vietnam en Zuid-Afrika. Daarnaast streeft de brouwer naar groei op de Chinese biermarkt. Afgelopen zomer werd bekend dat Heineken een belang van 40 procent neemt in China Resources Beer Holdings, dat de grootste bierbrouwer van China in eigendom heeft. CR Beer gaat Heineken in heel China verkopen. Van Boxmeer: ‘CRB heeft een krachtig distributienetwerk. Als wij daarin worden opgenomen, kunnen we veel meer Heineken verkopen.’

Bron: FD