Slimstock adviseert ontwikkelingsproject Nigeria over voorraadoptimalisatie

Slimstock

Slimstock, expert op het gebied van voorraadoptimalisatie, adviseert sinds dit jaar een ontwikkelingsproject in Nigeria over logistieke processen. Het project is gericht op het verbeteren van de voorraad-, opslag- en distributieactiviteiten van medicijnen voor Kaduna, een stad die circa 8 miljoen inwoners telt.

De Zwitserse Kühne Foundation, die al twee jaar campagne voert voor een betere distributie van medicijnen in Oost-Afrika, klopte bij de Europese marktleider aan voor hulp. Als reactie op de groeiende uitdagingen van de gezondheidszorg riep de foundation – samen met de Bill & Melinda Gates Foundation – het Kaduna State Public Health Supply Chain Transformation Project in het leven.

Het project heeft een totaal inkoopvolume van farmaceutische producten van zo’n 16,5 miljoen dollar. Volgens directeur Andre Kreie van Global Logistics Education bij de Kühne Foundation werden er allerlei voorwaarden voor het distribueren van de medicijnen gecreëerd. Daardoor verloop de inkoop van medicijnen al soepel. ‘De problemen liggen nu op het gebied van voorraadbeheer en distributie. Er zijn lange levertijden en te weinig medicijnen leverbaar voor de bevolking van Nigeria’, aldus Kreie.

Om die reden vroeg de Kühne Foundation Slimstock om ondersteuning. De logistieke processen moeten zodanig worden geoptimaliseerd dat de levering van medicijnen gegarandeerd is en er bovendien genoeg voorraad is. Eelco Wever, CEO van Slimstock in Duitsland, reisde daarom begin juli samen met Jacques Kroese naar Nigeria om daar een vijfdaagse workshop te leiden.

Kennis van voorraadbeheer

Aan de deelnemers werd de huidige kennis van voorraadbeheer aangeboden. Ze leerden het geneesmiddelengamma efficiënt te beheren en welke gegevens daarvoor nodig zijn. Maar ook hoe nauwkeurige voorspellingen te maken en hoeveel in het magazijn op voorraad te leggen. Praktische oefeningen zoals ABC-analyses illustreerden daarbij het onderwerp van voorraadoptimalisatie voor de deelnemers.

Naast de implementatie van de workshop vroeg de Kühne Foundation Wever ook om een professionele beoordeling van de huidige situatie. ‘Eelco Wever heeft veel geholpen met onze projectontwikkeling’, reageerde Kreie na afloop van de workshop. ‘Alle deelnemers hebben veel geleerd over voorraadoptimalisatie. De kennis helpt ons om grootschalig het aanbod van medicijnen aan de bevolking te verbeteren.’

Intensieve samenwerking

De workshop vormt volgens Slimstock de start van een intensieve samenwerking met de foundation-partners. Voordat de volgende concrete stappen worden gezet, zal eerst software voor magazijnbeheer geïmplementeerd worden. Daarna wordt een besluit genomen over de eventuele ingebruikname van voorraadoptimalisatiesoftware van Slimstock, of specifieke modules daarvan, om de medische zorg in Kaduna te optimaliseren.