Rutte ijvert voor komst Europees dc Alibaba

Alibaba

Premier Mark Rutte heeft zich gemengd in de strijd om de gunst van de Chinese internetgigant Alibaba. Inzet is de vestiging van een Europees distributiecentrum. Waar België even dacht de slag al gewonnen te hebben, blijkt Nederland toch ook nog in de race. Het binnenhalen van het dc is het visitekaartje bij uitstek voor landen die zichzelf als logistiek centrum op de kaart willen zetten.

Alibaba heeft grote ambities. Het bedrijf streeft ernaar de nummer 1-webwinkel van de wereld te worden en daarbij het Amerikaanse Amazon en Chinese JD het nakijken te geven. Voor het realiseren van de plannen worden in diverse delen van de wereld zes centrale hubs gebouwd, waarvan één in Europa. Die hubs zijn nodig omdat Alibaba overal in Europa binnen 72 uur een pakje wil kunnen bezorgen. Met de plannen is veel geld gemoeid, 16 miljard dollar in totaal. Om de Chinezen gunstig te stemmen, blijkt Rutte in augustus al een zware delegatie van Alibaba te hebben ontvangen, meldt het FD.

Vliegveld Luik

De komst van de Alibaba-top naar Den Haag kwam opmerkelijk genoeg meer dan twee maanden nadat de Belgische premier Charles Michel claimde de deal met de Chinezen in de zak te hebben. Alibaba zou zijn oog hebben laten vallen op een locatie bij het vliegveld van Luik. Op die plek zou de Europese hub kunnen uitgroeien tot een mega-dc van maar liefst 380.000 vierkante meter omvang. Daarbij verbleekt zelfs het in aanbouw zijnde dc van kledingconcern Zara op Lelystad Airport Businesspark; dat meet 155.000 vierkante meter.

Luchthaven Maastricht-Aachen

Een woordvoerder van de luchthaven Luik laat in het FD weten dat er na ruim vier maanden nog steeds onderhandeld wordt. In Den Haag leeft de hoop dat de Chinezen alsnog voor een hub in Nederland zullen kiezen. Zowel de gemeente Weert als de luchthaven Maastricht-Aachen komen hiervoor in aanmerking. Volgens het FD gaat het in Weert om een loods van maximaal 88.000 vierkante meter. Bij de luchthaven in Zuid-Limburg zou echter een mega-dc kunnen verrijzen van de afmetingen als genoemd voor Luik.

Bron: FD