Nieuwe distributiecentra voor Sandvik en Plus

Sandvik

Sandvik kiest voor een nieuw Europees distributiecentrum bedrijventerrein Harnaschpolder in Midden-Delfland als uitvalsbasis. De bouw van het dc voor het wereldwijd opererende ingenieursbureau ging op 2 juni officieel van start. En ook voor Plus ging begin deze maand eindelijk de eerste spade de grond in voor een nieuw dc. De supermarktketen koos uiteindelijk voor Oss als vestigingslocatie.

Het logistiek centrum van Sandvik (zie afbeelding) zal als European Distribution Centre een belangrijke schakel vormen in de supply chain van het bedrijf. Het krijgt een vloeroppervlak van 15.730 m2 en telt daarnaast 105 parkeerplaatsen. Het pand wordt uitgerust met hoogwaardige geautomatiseerde orderpicking-systemen en zal werkgelegenheid bieden aan circa 180 medewerkers.

De ontwikkeling van de nieuwbouw is in handen van Delta Development Group, in samenwerking met European Logistics Real Estate Partners. Systabo – onderdeel van VolkerWessels – voert de bouw uit. Deze is volgens de circulaire cradle-to-cradle-principes en sluit daarmee aan bij de filosofie van Sandvik om duurzaamheid in alle activiteiten te integreren. De oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021.

Hypermodern dc Plus

Het nieuwe, landelijke distributiecentrum van Plus in Oss wordt grotendeels gemechaniseerd en zal daarmee een van de meest moderne dc’s van Nederland worden, claimt de supermarktketen. Meer dan 270 Plus-supermarkten krijgen straks alle houdbare producten geleverd vanuit dit pand op bedrijventerrein Vorstengrafdonk. De nieuwbouw gaat zorgen voor een nog efficiëntere belevering.

Plus maakte drie jaar geleden al bekend de bestaande distributiecentra in Hendrik-Ido-Ambacht, Midden-Beemster, Haaksbergen en Ittervoort te willen samenbrengen op één centrale plek. In eerste instantie was industrieterrein Medel in Tiel daarvoor in beeld. Omdat Tiel na protesten geen bouwvergunning kon verlenen, werd uitgeweken naar een perceel van 9 hectare op Vorstengrafdonk in Oss.

350 nieuwe banen

Ook bij het ontwerp van dit dc spelen de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid een belangrijke rol. Bouwbedrijf Van de Ven is inmiddels gestart met de werkzaamheden. Medio volgend jaar is het distributiecentrum naar verwachting zover klaar dat er gestart kan worden met de inrichting van de mechanisatie. Eind 2022 moet het dc opgeleverd worden; het schept naar verwachting 350 nieuwe banen.