Groei e-commerce zorgt voor fors meer aangiftes bij de douane

trade compliance

De tienduizenden aankopen die Nederlandse consumenten iedere maand doen bij buitenlandse webwinkels als Amazon en Alibaba zorgen voor een forse toename van het aantal aangiftes bij de douane. Door een stijging van 20 tot 30 procent van het aantal aangiften is de werkdruk bij de dienst sterk toegenomen. Dat meldt Bert Wiersema, directeur Handhavingsbeleid Douane, in het FD.

Voornaamste reden voor de stijging van het aantal aangiften is dat buitenlandse webwinkels er steeds vaker voor kiezen om goederen al voor verkoop in distributiecentra in West-Europa op te slaan. De producten kunnen zo razendsnel uit voorraad geleverd worden aan de Nederlandse, Duitse of Belgische consument. Zo’n 30 tot 40 procent van de geïmporteerde producten wordt naar schatting van de douane inmiddels op die manier opgeslagen in fulfillmentcentra.

De methode bezorgt de dienst echter handenvol werk. Omdat de grote spelers in e-commerce vooral producten van derden verkopen, zitten in de meeste containers voor hun dc’s tal van artikelen die stuk voor stuk ingeklaard moeten worden. De douane schat dat inmiddels zo’n 30 tot 40 procent van de geïmporteerde producten wordt opgeslagen in fulfillmentcentra. En dat zal ook niet snel minder worden, omdat het kabinet momenteel druk doende is het Europese dc van Alibaba naar Nederland te halen.

Belastingtechnisch probleem

En dan is er nog een bijkomend – belastingtechnisch – probleem, schetst het FD. Bij fulfillment beschikt de douane niet over een verkooptransactie op basis waarvan ze een inschatting van de waarde van een product kan maken. Het product is weliswaar naar ons land verplaatst, maar nog niet verkocht. De douane kan dus slechts schatten tegen welke prijs het product verkocht zal worden en op dat bedrag de gemaakte kosten, zoals die van de opslag, in mindering brengen. ‘Dat geeft ons en de bedrijven onzekerheid en vooral heel veel werk, terwijl bij e-commerce alles juist snel zou moeten gaan’, aldus Wiersema in het FD.

Ook heerst er onduidelijkheid over de btw-berekening. Bij zendingen onder de 22 euro uit landen buiten de EU hoeft er geen invoer-btw betaald te worden. Maar, die vrijstelling geldt niet bij fulfillment. De goederen zijn immers nog niet verkocht op het moment dat bedrijven bij de douane de invoer-aangifte doen. Dit zorgt voor veel verwarring. Om meer grip te krijgen op de goederenstroom wil de douane nu met webgiganten als Amazon en Alibaba om tafel, om zo al in een vroeg stadium meer informatie over zendingen te verkrijgen.

Brexit

En waar de werkdruk bij de douane nu al hoog is, zal de brexit de situatie nog eens extra onder druk zetten. De Belastingdienst, waar de douane onder valt, liet eerder dit jaar al weten op z’n minst 750 maar mogelijk zelfs 930 extra douanebeambten nodig te hebben na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, eind maart 2019. Wanneer het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt ook het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor veel extra administratieve verplichtingen.

Bron: FD