Philips investeert volop in R&D in Nederland

Philips

Waar tal van concurrenten het loodje legden, slaagde elektronicaconcern Philips erin zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat wordt geïllustreerd door de fabrieken in Drachten en Best; twee uiterst moderne Nederlandse productievestigingen. Zij maken volgens het FD duidelijk dat Philips volop investeert in research & development in Nederland, de bakermat van het bedrijf.

In de hoogtijdagen van Philips had het concern bijna 400.000 mensen in dienst, van wie 90.000 in Nederland. Die tijd is geweest, maar toch telt het concern vandaag de dag in ons land nog altijd 11.000 werknemers. Recent werden ook twee overnames gedaan van softwarebedrijven in Ede en Zeist.

In de productielocatie in het Brabantse Best maakt Philips kleine aantallen kostbare apparatuur voor ziekenhuizen: CT-scanners, MRI-scanners en zelfs complete operatiekamers. De fabriek in het Friese Drachten legt zich toe op de productie van koppen van scheerapparaten.

Zeker de fabriek in Drachten toont dat Philips in Nederland nog altijd springlevend is. Wellicht werd de krimp die in de jaren zeventig inzette, ook hier wel tot staan gebracht. Bijna tien jaar geleden haalde Philips namelijk een groot deel van de productie van scheerapparaten van China terug naar Nederland.

Rol van maakindustrie onderschat

De Friese fabriek wordt ook regelmatig aangehaald als hét bewijs dat maakindustrie in de westerse wereld een toekomst heeft. In Drachten zorgen een kleine driehonderd robots ervoor dat de verschillende productiestappen bijna vloeiend in elkaar overlopen. Er komt nog slechts sporadisch een mensenhand aan te pas.

‘We doen hier dingen die de concurrentie niet kan’, zegt Pieter van Groos, de hoogste Philips-manager in Drachten. ‘Daar zijn we zuinig op. Het is een deel van de logica om de productie in Nederland te houden. We willen niet dat deze kennis weglekt via een externe leverancier die ook andere bedrijven kan bedienen.’

Hans de Jong, de president van Philips Nederland, meent dat in Nederland de rol van de maakindustrie nog altijd wordt onderschat. ‘De maakindustrie draait als een trein. Die heeft Nederland, samen met de landbouw, uit de crisis getrokken. We produceren hier voor de wereld.’

Bron: FD