Overheden bieden bedrijven hulp voor terugdringen vrachtverkeer

Met een nieuw programma ‘Logistiek in Brabant’ willen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en enkele grote gemeenten in Brabant bedrijven stimuleren om het aantal vrachtbewegingen in de spits terug te dringen. ‘De logistieke branche levert ongelofelijk veel werkgelegenheid voor onze provincie, maar is er ook mede de oorzaak van dat onze wegen vooral in de spits steeds voller worden. Als overheden willen we vrachtwagens en bestelauto’s uit de spits halen door bedrijven uit te dagen om slimme oplossingen door te voeren’, zegt Gedeputeerde Christophe van der Maat.

Het stimuleringsprogramma ‘Logistiek in Brabant’ biedt bedrijven hulp van een expert bij het efficiënter maken van hun logistieke bedrijfsvoering, bijvoorbeeld bij het onderzoeken welke mogelijkheden zij hebben om vrachtwagens en bestelbussen uit de spits te halen. Experts kunnen vervolgens helpen met het opzetten van een haalbaarheidsstudie. Om concrete verbeterprojecten van bedrijven die leiden tot minder vrachtverkeer op de Brabantse knelpunten ook daadwerkelijk van de grond te krijgen, zijn er subsidies. ‘De eerste concrete aanvragen van bedrijven zijn inmiddels binnen’, laat Van der Maat weten.

Distibuteur JéWé, dat producten levert aan bekende bouwmarkten, ontving recentelijk een stimuleringsprijs van het provinciehuis. JéWé wil op een voortvarende manier de beladingsgraad van de eigen logistieke stromen naar afnemers verhogen door ze te bundelen met zendingen van andere leveranciers die leveren aan dezelfde klanten. Het beoogde resultaat: van veertig naar vijftien spitsritten door Brabant.

Kleinschalig

Van der Maat zegt ook mogelijkheden te zien om vervoer van de weg te verplaatsen naar andere modaliteiten, zoals water, spoor of misschien wel via buizen. ‘Daarnaast kunnen ook kleinschalige maatregelen verkeer in de spits verminderen. Denk aan een installateur die voorraden op zijn huisadres ontvangt, zodat hij niet elke ochtend eerst naar het centrale magazijn hoeft om spullen te gaan halen. Dat scheelt vrachtbewegingen en zo blijft Brabant bereikbaar’, aldus Van der Maat.

Logistiek in Brabant is een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Breda, Eindhoven en Helmond, de provincie Noord-Brabant, TLN en Evofenedex. Het maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beter Benutten werkt met een samenhangend pakket van maatregelen aan een betere bereikbaarheid in de drukste regio’s.