Hulp UTA aan vrachtwagenchauffeurs in België
Vanwege de moeizame invoering van de tolheffing voor zwaar vrachtverkeer in België richtte UTA bij tien veelgebruikte grensovergangen mobiele servicepunten in waar klanten ter plaatse hun On-Board Unit (OBU) in ontvangst konden nemen. Enkele duizenden chauffeurs maakten daarvan gebruik, meldt de Europese aanbieder van tank- en servicekaarten.
De nieuwe vrachtwagentol in België startte 1 april met aanzienlijke kinderziekten. Technische problemen en bottlenecks bij de levering van de On-Board Unit van tolexploitant Satellic brachten bij chauffeurs en expeditiebedrijven onvrede en grote tijdverliezen teweeg.
‘Wachttijden hebben bij expeditiebedrijven ernstige consequenties voor de kosten’, aldus UTA-directeur Volker Huber. ‘Daarom hebben wij voor onze klanten een snelle, effectieve oplossing gecreëerd en bij tien veelgebruikte grensovergangen mobiele servicepunten ingericht.’
Duizenden kaarthouders geholpen
Met groot succes: van 31 maart tot 8 april konden duizenden UTA-kaarthouders geholpen worden, niet alleen bij de OBU-servicestations, maar ook door teams uit het hoofdkantoor in Kleinostheim. De ondersteuning ging van technische hulpverlening en logistiek, tot reserveringen van boxen voor de uitlevering aan de UTA-servicestations.
Omdat de OBU-verdeling ook bij de Satellic-servicepoints langs de Belgische grenzen nu beter functioneert, is de hulpactie ter plaatse inmiddels beëindigd. De afgelopen dagen had UTA het aantal mobiele verdeelstations al stap voor stap gereduceerd.
Eind aan wegblokkades
De Belgische federale politie maakte 6 april ook een eind aan de wegblokkades in Wallonië. Sinds 1 april protesteerden chauffeurs tegen de invoering van de kilometerheffing. Tal van wegen, bedrijventerreinen en andere strategische plaatsen in Wallonië werden daarbij geblokkeerd.
Chauffeurs van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton zijn door de nieuwe regels verplicht om in hun cabine een kastje te hebben dat registreert hoeveel kilometers worden gereden. Wie zonder kastje door België rijdt, riskeert een boete.