In Brabant rijden nu elke dag 290 vrachtwagens minder in de spits

Logistiek in Brabant

Een uitdaging van het programma Logistiek in Brabant aan bedrijven in de regio heeft er concreet toe geleid dat er in de provincie nu dagelijks 290 vrachtwagens en bestelbussen minder in de spits rondrijden. Een 23-tal bedrijven pakte de handschoen op en kreeg het voor elkaar hun logistiek nog beter in te richten.

‘Met één nachtrit op en neer met een LZV-combinatie plaatsen we vier volledige vrachtwagens buiten de spits’, illustreert Pim van Eijk van Gebroeders van Eijk uit Asten. ‘En dat is nog maar een van de maatregelen die we hebben ingevoerd. Wij zijn echt op ideeën gebracht door het programma.’ Mario Heeren van Van Wanrooy: ‘Het wordt steeds drukker op de Brabantse wegen. Alles wat je zelf kan bijdragen aan vermindering daarvan is meegenomen. En als je de klant daarmee ook ontzorgt, is het helemaal mooi. We plaatsen nu standtrailers bij een aantal klanten, die zij op voor hun rustige uren vullen, en we halen deze buiten de spits weer op.’

Bedrijfsprocessen structureel anders ingericht

Bedrijven zijn op twee manieren gefaciliteerd vanuit het programma. Experts hebben samen met de bedrijven plannen ontwikkeld voor verbeteringen in hun logistieke proces. Die plannen zijn doorgevoerd en bedrijven kregen subsidie wanneer zij aantoonbaar minder in de spits reden dan voorheen. Veel ingezet zijn avond- en nachtlevering, ICT- en planningstools, crossdocken en standtrailers. De deelnemende bedrijven hebben hun processen structureel anders ingericht en moesten zelf ook geld investeren, wat de kans vergroot dat de dagelijkse spitsmijdingen blijvend zijn.

Daarnaast werd een marktplaats opgezet. Daarop zijn dienstverleners actief die er met hun diensten voor zorgen dat hun klanten spitsmijdingen realiseren. De dienstverleners zijn vooral gericht op containers die over water of per spoor vervoerd worden, waardoor de spits op de weg wordt gemeden.

‘Door kennis en expertise uit te wisselen, ontstaan slimme transportoplossingen’, meldt wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg. ‘Het programma Logistiek in Brabant heeft nu al goede resultaten opgeleverd, maar het kan zeker nog beter. We dagen alle transportbedrijven dan ook uit om óók innovaties door te voeren in het eigen logistieke proces. Brabant vertoont sterke economische groeicijfers. Door ons mobiliteitsgedrag aan te passen, zorgen we samen voor een beter bereikbare provincie.’

Logistiek in Brabant afgerond

Logistiek in Brabant – een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Breda, Eindhoven en Helmond, de provincie Noord-Brabant, TLN en Evofenedex – is deze zomer afgerond. Het initiatief had als doel zoveel mogelijk vrachtwagens (of het equivalent daarvan in bestel- of personenwagens), structureel vijf dagen per week uit de ochtend- of avondspits te halen. Het ging om de wegen in Tilburg, Helmond, Eindhoven en Breda, en een aantal grote wegen (delen van A16, A58, A2, A57, A59 en A270/N270). Logistiek in Brabant maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.