Ook e-bikefabrikant Qwic is nu failliet

Qwic

Ook voor e-bikefabrikant Qwic is nu het doek gevallen. Qwic kampte al met een sterk teruglopende vraag en te hoge voorraden. Toen daar ook nog een navordering van de douane voor invoerrechten van 12 miljoen euro bijkwam, bleek dat de nekslag voor het Amsterdamse bedrijf. Er wordt gehoopt op een doorstart.

Qwic werd opgericht in 2006 en verkocht ruim 200.000 elektrische fietsen. Met dat aantal behoorde het bedrijf tot de top 10 van meest verkochte e-bikemerken in Nederland. Zelfs het eerder dit jaar failliet gegane VanMoof – een eveneens Amsterdamse fabrikant van e-bikes – kwam niet aan dat aantal. Bij het moederbedrijf van Qwic, Hartmobile, werken 94 mensen.

De problemen voor de fietsenproducent begonnen toen de vraag naar e-bikes na de coronapandemie opeens sterk terugliep. En net als zoveel andere bedrijven kampte ook Qwic met te hoge voorraden. Door verstoorde supply chains werden onderdelen die tijdens de pandemie al besteld waren, pas geleverd toen de markt al was ingezakt.

Navordering van de douane

Eerder deze maand kwam daar ook nog eens een navordering van de douane bij voor een bedrag van 12 miljoen euro; een betaling van invoerrechten over de jaren 2018, 2019 en 2020. Qwic zou te weinig importheffingen hebben betaald over onderdelen die het bedrijf tussen 2018 en 2020 importeerde uit Taiwan. Oprichter Taco Anema bestrijdt dat.

‘Wij lieten vroeger fietsen maken in China, maar hebben de productie verplaatst naar Taiwan en Europa. Volgens de douane hebben importen uit Taiwan toch China als land van oorsprong. Dat betekent dat ze onder de in 2018 sterk verhoogde importtarieven uit China vallen’, legt Anema uit in het FD.

Doorstart

Juist deze navordering betekent nu de nekslag voor Qwic. Aanvechten van de kwestie zou jaren kunnen duren. Wel meldt de inmiddels aangestelde curator dat door meerdere partijen interesse is getoond in de failliete e-bikefabrikant. Qwic zou dan – net als VanMoof onder het Britse Lavoie – een doorstart kunnen maken. De navordering van de douane zou een doorstart van Qwic echter kunnen bemoeilijken.