VanMoof haalt 128 miljoen dollar op voor productie van e-bikes

VanMoof

De Amsterdamse fabrikant van e-bikes VanMoof ligt goed bij investeerders. In een nieuwe investeringsronde haalde het bedrijf nog eens 128 miljoen dollar op. De financiering wordt gebruikt om de productiecapaciteit te verhogen, de supply chain te verbeteren en de ontwikkeling van nieuwe technologie voort te zetten. Daarnaast wil VanMoof ook de betrouwbaarheid van de e-bikes verbeteren en bestaande barrières om te fietsen wegnemen.

‘We zijn elk onderdeel van de fiets opnieuw aan het uitvinden, herontwerpen en re-engineeren. Dit is nog nooit eerder gedaan en zal de manier waarop een fiets gemaakt, verkocht en onderhouden wordt, voor altijd veranderen. Het zal ons helpen om in de komende vijf jaar 10 miljoen mensen op onze fietsen te krijgen. De investeerders delen onze visie op een slimmere en schonere mobiliteitstoekomst’, aldus Taco Carlier die in 2009 samen met broer Ties VanMoof oprichtte.

Vraag naar e-bikes stijgt explosief

De wereldwijde vraag naar e-bikes stijgt explosief. Volgens Van Moof hebben veel steden tijdens de lockdown grote investeringen gedaan in een autovrije toekomst met vernieuwde straatbeelden en meer fietsinfrastructuur. De plannen om meer stedelijke forenzen op de fiets te krijgen, kwamen door Covid-19 in een stroomversnelling. Volgens VanMoof gaan de laatste voorspellingen ervan uit dat de markt voor e-bikes in de komende zes jaar meer dan 46 miljard dollar zal bedragen.

VanMoof zelf slaagde er vorig jaar in de verkoop van zijn e-bikes ruim te verdrievoudigen; de productie steeg van 10.000 tot 35.000 stuks. Voor dit jaar wordt een productie van een kleine 70.000 fietsen verwacht. Productie en assemblage van de e-bikes vindt plaats in Taiwan. Met de productie groeide ook het aantal werknemers. Van de 700 personeelsleden wereldwijd bestaat een groot deel uit ontwikkelaars van soft- en hardware. Door slimme technologie zijn de e-bikes van het Amsterdamse bedrijf amper te stelen en goed traceerbaar.

Tekort aan chips voor VanMoof

VanMoof zegt ook relatief weinig last te hebben van tekorten aan onderdelen en materialen. ‘Wij hebben alle onderdelen in eigen huis ontwikkeld. Daardoor hebben we minder last van tekorten in de keten’, meldde het bedrijf aan RTL Z. Wel geeft het toe te kampen met een tekort aan chips. VanMoof heeft winkels in onder andere Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Seattle en Tokio. Het aantal winkels wordt nog dit jaar uitgebreid naar vijftig steden wereldwijd. De VS is momenteel de grootste groeimarkt voor het bedrijf.