Nieuwe koelcontainers maken langer bananentransport mogelijk

koelcontainers

Chiquita investeert in nieuwe koelcontainers met CA-technologie waarmee bananen tot 45 dagen lang getransporteerd kunnen worden, zonder overrijp te worden of aan kwaliteit in te boeten. Hierdoor bereiken ze hun bestemming in optimale conditie.

Een van de belangrijkste manieren voor Chiquita om energie te besparen en duurzaamheid te verbeteren, is het vernieuwen van koelsystemen voor bananen, waarbij gekoelde containers de belangrijkste componenten zijn in de supply chain-logistiek van bananen.

Sinds 2009 heeft Chiquita 65 procent van de containervloot vervangen door nieuwe koelcontainers. Deze zijn 35 procent zuiniger, door het gebruik van duurzamere koelmiddelen en betere isolatie. Dankzij software die de koelcompressor automatisch in- en uitschakelt, wordt nog eens een besparing van 58 procent gerealiseerd.

Controlled Atmosphere-technologie

Chiquita investeert nu ook in 2500 koelcontainers met Controlled Atmosphere (CA)-technologie van Maersk Container Industry. Deze technologie controleert de hoeveelheid kooldioxide, zuurstof en stikstof. Hierdoor kan de rijping gemonitord worden en is het mogelijk bananen tot 45 dagen lang te transporteren.

Als gevolg van deze verbeteringen is een elektriciteitsbesparing bereikt van 34 miljoen kilowattuur per jaar. Op het gebied van duurzaamheid leidt dit tot een jaarlijkse reductie van 17.000 ton CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 3000 auto’s per jaar.