Chiquita wil af van voedselverspilling

Chiquita

Chiquita maakt korte metten met de verspilling van fruit. Als onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid zal in 2020 geen banaan meer worden weggegooid. Met een biovergister wordt van afvalfruit biogas en kunstmest gemaakt. Ook hergebruikt het bedrijf alle onderdelen van de bananenplant. Zo wordt er bananenpuree of meel gemaakt van afgedankte bananen en beschermen bladeren de bodem tegen onkruid op de plantages.

Van de bananen voor de export voldoet jaarlijks 5 tot 20 procent niet aan de door Chiquita gehanteerde kwaliteitseisen, terwijl ze nog wel eetbaar zijn. Om het fruit niet onnodig weg te gooien, worden de bananen in de herkomstlanden verkocht of gedoneerd aan een goed doel. Zo heeft Chiquita in 2016 zo’n 16.000 ton aan bananen verkocht aan een bedrijf in Honduras.

Bananen die er niet goed genoeg meer uitzien voor de supermarktverkoop, worden verwerkt tot bananenpuree in Chiquitas’ fabriek in Costa Rica. Jaarlijks wordt van 65.000 ton bananen uit Costa Rica en Panama bananenpuree en meel gemaakt. Ook doneert het bedrijf afgedankte bananen aan boeren, die het fruit als veevoer gebruiken.

Ook niet eetbare onderdelen van de bananenplant worden inmiddels hergebruikt. Bladeren, stronken en de stam worden op de plantages achtergelaten en dienen als mulch. Dit bedekt de grond en beschermt de bodem tegen uitdrogen en onkruid. Compostgreppels op de plantages zijn ideale voederplekken voor vogels, herten, insecten en kikkers.

Vernieuwde plantages in Costa Rica en Panama hebben minder dan 5 procent plantenafval, terwijl oude plantages zo’n 15 procent afval produceren. Inmiddels is 39 procent van de grond vernieuwd – het doel is in 2020 een percentage van 76 procent te bereiken.

Innovatieve biovergister

De Chiquita Tropical Ingredients-fabriek in Costa Rica, waar de bananenpuree wordt gemaakt, heeft een innovatieve biovergister die organisch afval omzet in biogas en kunstmest. De gewonnen energie wordt gebruikt voor de fabriek en lokale boeren gebruiken de kunstmest. De biovergister filtert ook het water, waarvan niet alleen het bedrijf zelf maar ook lokale gemeenschappen en het milieu profiteren. De hoeveelheid biogas is voldoende om de eerder gebruikte LPG te vervangen.

Voedselverspilling in Nederland

Volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt in Nederland naar schatting jaarlijks 2 miljoen ton voedsel verspild. Dat gebeurt op veel plekken in de voedselketen, van de boerderij tot de supermarkt en van het transport tot de horeca. Consumenten gooien op jaarbasis gemiddeld zo’n 41 kilo voedsel per persoon weg. Chiquita vindt het daarom belangrijk op een verantwoorde en duurzame manier met fruit om te gaan.

Energiezuinige koelcontainers

Eerder dit jaar maakte Chiquita al bekend te investeren in nieuwe, energiezuinige koelcontainers met CA-technologie waarmee bananen tot 45 dagen lang getransporteerd kunnen worden, zonder overrijp te worden of aan kwaliteit in te boeten. Hierdoor bereiken ze hun bestemming in optimale conditie.