Nieuw distributiecentrum FrieslandCampina in Meppel

FrieslandCampina

FrieslandCampina gaat de op- en overslag van zuivelproducten uit de productielocaties in Beilen en Meppel concentreren. In Meppel wordt hiervoor op een perceel van 70.000 m2 een gloednieuw distributiecentrum gerealiseerd. Het nieuwe dc is naar verwachting in mei 2018 operationeel.

Met 31.000 m2 en een maximale afzethoogte van 12,5 meter biedt het distributiecentrum plek aan bijna 44.000 pallets. De logistieke activiteiten in het nieuwe pand van de zuivelproducent worden verzorgd door Althuisius Opslag, de werkmaatschappij van logistiek dienstverlener Kooiker Groep die gespecialiseerd is in warehousing. ‘Als het distributiecentrum operationeel is, worden hier dagelijks zo’n 1700 pallets in- en uitgeslagen’, weet Sytse Meijer, warehousemanager bij Althuisius Opslag.

De handling van die goederen wordt verzorgd door in totaal zeventien nieuwe trucks, die worden geleverd door Toyota Material Handling. ‘De keuze voor Toyota is in goed overleg met Friesland-Campina tot stand gekomen. We hebben het traject gezamenlijk aangevlogen’, meldt algemeen directeur René Visser van de Kooiker Groep, waarvan Althuisius deel uitmaakt.

Vlootmanagementsysteem Toyota

Kooiker Groep en FrieslandCampina kozen voor een smallegangenmagazijn. De in- en uitslag in die smalle gangen wordt verzorgd door zes combitrucks. ‘We hebben meerdere leveranciers benaderd en vooral gekeken naar continuïteit en betrouwbaarheid’, laat Visser weten. ‘Als straks het dc operationeel is, moeten we ervan op aan kunnen dat de trucks de output op basis van de 24-uursproductie probleemloos aankunnen. Toyota kwam voor ons zeer overtuigend uit de bus.’

Naast de zes combitrucks levert Toyota vier driewiel elektrische vorkheftrucks en zeven elektropallettrucks. Alle trucks zijn voorzien van I_Site; het vlootmanagementsysteem van Toyota. Hiermee wordt inzicht verkregen in hoe de trucks worden ingezet en waar processen verder geoptimaliseerd kunnen worden. Daarnaast kan aansturing van de combi-trucks door het warehousemanagementsysteem Althuisius ondersteunen bij het maken van extra optimalisatieslagen.