Nestlé zet blockchain in voor meer transparantie in de voedselketen

Nestlé

De Zwitserse multinational Nestlé gaat blockchain inzetten voor meer transparantie in de voedselketen. Het bedrijf is een pilot gestart voor de toepassing van een blockchain distributed ledger technology. Hierdoor kan de weg die ons voedsel aflegt van begin tot eind gevolgd worden.

Nestlé bouwt de blockchain op OpenSC. Dit platform biedt iedereen de mogelijkheid de authenticiteit en duurzaamheid van de data te verifiëren. OpenSC is ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds Australië en BCG Digital Ventures.

Tijdens de pilot wordt melk van Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijven gevolgd die naar het Midden-Oosten wordt verscheept. Op termijn zal de technologie ook getest worden op palmolie afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika.

Volledige openbaarmaking toeleveringsketens Nestlé

‘Met deze open blockchain-technologie kan iedereen, waar ook ter wereld, onze feiten en cijfers over verantwoorde inkoop beoordelen’, meldt Benjamin Ware, global head of responsible sourcing bij Nestlé. ‘Wij geloven dat dit een nieuwe belangrijke stap is naar de volledige openbaarmaking van onze toeleveringsketens, die Nestlé in februari van dit jaar heeft aangekondigd. Hiermee wordt de lat voor transparantie en verantwoorde productie wereldwijd verhoogd.’

IBM Food Trust

Overigens maakte de food retailer ook al gebruik van IBM Food Trust. In dit programma wordt blockchain toegepast om voedsel en drank door de hele toeleveringsketen te kunnen traceren. Bijkomend voordeel is dat zo ook voedselverspilling wordt tegengegaan en de transparantie vergroot. Bovendien kunnen door voedsel overgedragen ziektes gedetecteerd worden. Ook zijn terugroepacties makkelijker op te zetten en kunnen besmette partijen eenvoudiger teruggehaald worden.

Bron: Techzine