MineHub werkt met IBM aan blockchain voor mijnbouwindustrie

MineHub

MineHub Technologies, een bedrijf dat innoverende technologie ontwikkelt voor de mijnbouwindustrie, gaat samen met IBM blockchain-technologie inzetten om een groot deel van de supply chain in de mijnbouw te automatiseren, waardoor flink op kosten bespaard kan worden.

De mijnbouwindustrie is wereldwijd goed voor circa 1,8 biljoen dollar, maar kampt met inefficiënties door handmatige processen en een gebrek aan transparantie tussen deelnemers aan de toeleveringsketen. Met het ontwikkelen van een blockchain-oplossing moet daar een einde aan komen.

‘We zijn verheugd om samen te werken met een aantal van de meest vooruitstrevende en innovatieve bedrijven uit elk gebied van de mijnbouw- en metaalindustrie. Door de supply chain te digitaliseren, kunnen we het automatiseringsniveau verhogen, de afhankelijkheid van tussenpersonen verminderen en het overhevelen van goederen van mijnwerkers naar eindkopers versnellen’, aldus Vince Sorace, oprichter en CEO van MineHub.

Pensaquito-mijn

De eerste plek waar de nieuwe oplossing geïmplementeerd zal gaan worden, is de Pensaquito-mijn in Mexico. Bij het delven van grondstoffen in de mijn worden alle data in de blockchain vastgelegd. Bij het transporteren van de grondstoffen wordt vervolgens iedere stap geregistreerd en kunnen alle partijen in de keten zien wat er precies mee gebeurt.

Het nieuwe platform gaat smart contracts gebruiken om transacties te automatiseren, wat vooral handig is voor het financieringsaspect van de mijnbouw. Een belangrijke speler op dit vlak is de ING Bank. Volgens Arnout van Heukelem, Global Head of Metals and Mining bij ING, is ING op de hoogte van de operationele uitdagingen van zijn klanten. ‘Blockchain heeft het potentieel deze te verminderen of zelfs te overwinnen.’

IBM Blockchain Platform

De nieuw ontwikkelde oplossing wordt bovenop het cloud-gebaseerde IBM Blockchain Platform gebouwd, dat wordt aangedreven door Hyperledger Fabric van Linux. MineHub en IBM zijn overigens van plan in de toekomst meer use cases te onderzoeken en het platform te verbeteren en uit te breiden.