Mogelijk lege schappen bij Jumbo en AH

foodretailer

Het personeel van de vijf distributiecentra van Jumbo heeft vandaag, 11 april 2017, het werk neergelegd. Zij maken zich hard voor een betere cao. De stakingsdag is volgens de bonden FNV en CNV een reactie op het onverwachte en eenzijdige loonbod dat de supermarktketen uit Veghel gisteren onverwacht deed. En ook bij Albert Heijn zijn er acties op til.

Beide supermarktketens dreigen zo in de aanloop naar Pasen met lege schapen te komen zitten als gevolg van acties in de dc’s. Bij Jumbo werden – na een week van stiptheidsacties waarbij het personeel strikt volgens de arboregels werkte – vandaag de werkzaamheden volledig neergelegd. Als gevolg daarvan werden er bij de dc’s geen vrachtwagens meer geladen of gelost. Winkels worden daardoor niet meer bevoorraad.

De circa drieduizend medewerkers in de distributiecentra verlangen van Jumbo dat de supermarktketen per direct gaat onderhandelen over een nieuwe cao. De huidige cao liep eind maart af. Het Veghelse supermarktbedrijf wil de onderhandelingen echter uitstellen tot de zomer, omdat het eerst wenst af te afwachten hoe de nieuwe cao’s supermarkten en AH Logistics eruit gaan zien.

Loonsverhoging van 2,5 procent

Volgens de FNV heeft Jumbo de acties aan zichzelf te danken. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent en verlangen bovendien dat meer tijdelijke krachten een vaste baan krijgen aangeboden. Dat zou nodig zijn om de werkdruk te verlagen. Jumbo verwijt de bonden dat zij eerdere afspraken over het harmoniseren van salarisschalen in de sector negeren. Het concern zegt verder al vrij hoge salarissen te betalen.

Om uit de impasse te komen, kwam Jumbo-topman Frits van Eerd gisteren geheel onverwacht met een loonsverhoging van 1,5 procent op de proppen én de belofte hierop terug te komen als in de andere cao’s voor distributiecentra een hogere loonstijging wordt afgesproken. Het personeel legt het bod van Van Eerd echter naast zich neer en strijdt door voor het afsluiten van een cao.

Albert Heijn

Ook bij Albert Heijn wordt al geruime tijd over een nieuwe cao voor de distributiemedewerkers onderhandeld. Tot op heden zonder resultaat. Het verwijt van de FNV is dat de cao-voorstellen die AH doet ertoe leiden dat de toekomst van werknemers in de distributiecentra onzekerder wordt. De grootgrutter zou erop uit zijn in de dc’s voornamelijk te gaan werken met goedkope uitzend- en tijdelijke krachten.

Volgens de bonden deed AH niet alleen een mager loonbod van 1,5 procent, maar zou de Zaanse grootgrutter ook willen korten op de goedkoopste salarisschaal. AH meent echter een goed voorstel gedaan te hebben. Veel dc-medewerkers zouden dan ook positief op het cao-voorstel hebben gereageerd. De bonden ontkennen dat en hebben al laten weten actie te zullen gaan voeren.