The Greenery wil af van negatief imago

Handelshuis The Greenery uit Barendrecht, een van de grootste handelaren in groenten en fruit in Nederland, wil af van haar negatieve imago. De relatie met telers, supermarkten en banken moet worden verbeterd. Dat zegt Steven Martina, de nieuwe CEO van de onderneming, in het FD van 4 april 2016.

The Greenery valt sinds bijna twee jaar onder bijzonder beheer, de afdeling voor probleemgevallen van de banken. ‘Binnenkort komt daar gelukkig een eind aan. We voldoen aan alle convenanten. We hebben alleen nog debiteurenfinanciering’, vertelt Martina (39) in het eerste interview sinds zijn benoeming eind februari.

Bij veel telers had het bedrijf de laatste jaren een slechte reputatie: een logge organisatie die geen goede prijzen wist te bedingen bij de retailers. ‘We hadden lange tijd een heel dominante positie op de markt. Iedereen vond wel iets van ons’, zegt Martina daarover. Grote aantallen telers vertrokken. Inmiddels begint de situatie volgens de CEO wat te verbeteren.

Grote schoonmaak

Het afgelopen jaar hield The Greenery al grote schoonmaak onder de vele handels- en teeltbedrijven. Een groot aantal distributiecentra, slechtlopende onderdelen en enkele deelnemingen werden verkocht. De opruiming gebeurde op voorspraak van de huisbanken ING en ABN-Amro, die zich bereid toonden een extra lening van 45 miljoen euro in het handelshuis te steken.

Door veel vastgoed af te stoten, verbeterde de balans. En ook het financiële resultaat verbeterde. Het jaar 2015 werd met een 2 procent hogere omzet van ruim 1,1 miljard euro afgesloten. ‘De trend van afkalven is gelukkig gestopt’, aldus Martina. The Greenery boekte een nettoresultaat van ruim 4 miljoen euro, en dat was beter dan de voorgaande jaren.

Doorvoeren van kostenverlagingen

Het handelshuis, dat traditioneel veel werkt voor supermarktketen Jumbo, hoopt door het doorvoeren van kostenverlagingen weer meer telers aan zich te kunnen binden, zowel bulkproducenten als telers van speciale producten. De organisatie wordt ook ingericht op het verwerken van grotere volumes, bericht het FD.

Ook loopt er een groot investeringsprogramma dat voorziet in nieuwbouw en renovatie op drie locaties tegelijk. Het gaat onder meer om een fustloods, nieuwbouw voor de distributie van zacht fruit en een distributiecentrum voor de retail. The Greenery is hiervoor een alliantie aangegaan met vastgoedontwikkelaar WDP en huurt alleen de magazijnen en de loodsen.