Megaboete voor UPS

e-tailers

Pakketvervoerder UPS is in de Verenigde Staten door de rechtbank van New York veroordeeld tot een boete van 247 miljoen dollar (220 miljoen euro) voor het vervoer van 683.000 sloffen illegale sigaretten.

UPS verzond de sigaretten vanuit indianenreservaten in de VS, waar de sigaretten op basis van speciale regelgeving belastingvrij worden verkocht, naar niet-bevoegde groothandels en retailers in de staat en stad New York. Op deze manier kregen vele New Yorkers toegang tot goedkope sigaretten en ondermijnde UPS het effect van accijnzen op het rookgedrag van inwoners, aldus de staat en stad, die gezamenlijk een aanklacht indienden en 872 miljoen dollar schadevergoeding eisten.

De rechtbank oordeelde dat UPS onvoldoende had gedaan om de zendingen te voorkomen en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 247 miljoen dollar. UPS gaat tegen het vonnis in beroep en zegt in een reactie ‘slechts’ 1 miljoen dollar aan het transport te hebben verdiend en vindt de boete disproportioneel. Ook vindt het bedrijf dat zij ‘niet de inhoud van alle pakketjes kan monitoren, inspecteren en rapporteren’.