Europese mkb-bedrijven klaar voor meer export

Kleinere bedrijven in Europa zien export steeds vaker als een manier om te groeien. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van UPS in het tweede en derde kwartaal van 2016. Enige uitzondering is Groot-Brittannië; hier daalde het vertrouwen in het succes van export aanzienlijk in de maanden na het Brexit-referendum over lidmaatschap van de Europese Unie.

De Europese ‘SME Exporting Insights’-studie van UPS omvat de inzichten van 12.815 eigenaren en directeuren van kleine en middelgrote bedrijven in acht Europese landen. Het onderzoek laat zien dat steeds meer eigenaren van kleine bedrijven exporteren en bovengemiddelde groei rapporteren. Volgens de vierde editie van de jaarlijkse studie groeien exporterende mkb-bedrijven sneller dan andere.

Vertrek uit de EU

Een factor die duidelijk invloed heeft op de resultaten van het onderzoek in 2016 is het Britse referendum in juni, waarin werd gestemd voor het vertrek uit de EU. In Groot-Brittannië zijn data voor de studie verzameld vóór en ná de stemmingen. Die resultaten lieten zien dat Britse mkb’ers veel minder op het succes van export vertrouwden in het derde kwartaal van het jaar. Vóór het referendum voorspelde 36 procent van de Britse mkb’ers een toename van export, ná het referendum daalde dit tot 20 procent.

In alle andere onderzochte markten bleken de verwachtingen juist het tegenovergestelde. Waar in het tweede kwartaal nog 26 procent van de bedrijven een toename van export verwachtte, was dit 33 procent in het derde kwartaal. De toename in export in alle onderzochte markten heeft de positie van Groot-Brittannië veranderd; voorheen was de UK het meest exporterende land na Duitsland, nu bezet het een zesde plek in de ranglijst.

Hogere omzetgroei

‘In de mkb-sector rapporteren exporteurs een hogere omzetgroei en meer vertrouwen in toekomstige prestaties’, licht president UPS Europe Nando Cesarone toe. ‘De 2016-studie laat zien dat meer dan de helft van de exporterende directeuren van kleine bedrijven zijn inkomsten zag toenemen in de afgelopen drie jaar. Slechts 31 procent van de niet-exporterende directeuren van kleine bedrijven maakte dezelfde ontwikkeling door.’