Lego zet 1400 man op straat

Lego kampt met dalende omzetten. De Deense fabrikant van de beroemde speelgoedbouwsteentjes ontslaat daarom 1400 medewerkers, bericht het FD van 7 oktober 2017.

In Billund in Denemarken werd op 28 september 2017 het fonkelnieuwe Lego House geopend. Hier ontstond in 1916 het beroemde bouwsteentje. Het huis van de bedenker ervan, Ole Kirk Kristiansen, is nu een Lego-museum. De aandacht voor het Lego House wordt echter overschaduwd door het nieuws dat Lego kampt met tegenvallende cijfers en als gevolg daarvan in het personeelsbestand snijdt.

In de eerste helft van 2017 daalden voor het eerst in dertien jaar omzet en winst, met respectievelijk 5 en 6 procent. Lego meldde daarom vorige maand dat 8 procent van de werknemers dit jaar op straat komt te staan: 1400 mensen, op een totaal van meer dan 18.000 wereldwijd. Voor de reorganisatie is een nieuwe CEO aangetrokken: Niels Christiansen, oud-topman van Danfoss.

China groeimarkt

De ontslagen beperken zich volgens het FD tot de sales en administratieve posities. De productiefaciliteiten in Mexico, Hongarije en Tsjechië blijven gewoon doordraaien. In Hongarije wordt de capaciteit zelfs verdubbeld. China geldt als dé groeimarkt voor Lego. Het concern haalt er dubbele groeicijfers, waar de verkopen in Europa en de Verenigde Staten juist dalen.