Logistiek centrum Wenko nagebouwd in Lego

Wenko

Het logistiek centrum van Wenko in Baal (bij Düsseldorf) werd in 2017 grondig gemoderniseerd door systeemintegrator Rema Tec. Daar kwam bijna het complete programma oplossingen op het gebied van materiaalstromen van Interroll aan te pas. Voor opleidingsdoeleinden én om de totaaloplossing beter te illustreren, werd voor de Interroll Academy vervolgens een exact model gemaakt dat volledig uit Lego-steentjes is opgebouwd.

Klaus Blumenschein was projectleider bij Interroll tijdens de levering van de materiaalstroomoplossingen voor het distributiecentrum van logistiek dienstverlener Wenko. Hij deed het project daarna nog eens dunnetjes over voor de opbouw van het replicamodel. ‘We hebben daarvoor de optimale schaal van 1:40 gebruikt, zodat we de Interroll-oplossingen met Lego ook optimaal konden presenteren. Miniatuur-opslagsystemen voor pallets, dozenafhandeling, bandtransporteurs, sorters met bestemmingen en conveyor-bochten zijn nagebouwd’, aldus Blumenschein. ‘Op deze manier kunnen we het model gebruiken om alle materiaalstroomprocessen te illustreren.’

Zeven weken bouwen

Het gerealiseerde Lego-model meet 200 x 150 x 55 centimeter en is uitgerust met verlichting in alle picking-kanalen en boven de sorteerlijnen. De voltooiing van het project duurde meer dan een half jaar; alleen de opbouw nam al zeven weken in beslag. Daarvoor was Pascal Lenhard van Brickmonster uit Berlijn aangetrokken. Hij maakte eerder naam met het nabouwen van objecten als Berlin Airport en het reuzenrad in amusementspark Prater in Wenen.

WenkoDe klant, de Interroll Academy en alle andere betrokkenen bij het echte project zijn blij met de Lego-versie van het logistiek centrum. Het model komt exact overeen met het werkelijke Wenko-project, maar heeft het typische Lego-karakter behouden. Nadere beschouwing van de replica maakt duidelijk dat er veel aandacht besteed is aan de details, met hier en daar ook een grapje van de bouwer in de vorm van een plots in de miniatuur opduikende Lego-piraat of koningin.

Bekijk ook de video van dit project op YouTube en zoek de verschillen tussen origineel en replica.