Hema transformeert haar supply chain

Hema

Een transformatie van haar supply chain moet Hema helpen in haar streven om van retailer uit te groeien naar een wereldwijd merk. Het bedrijf kiest daarbij voor de software-oplossingen van JDA. De transformatie zal gedreven worden door technologieën als Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) van Blue Yonder, het bedrijf dat JDA vorig jaar zomer overnam.

Hema koos voor de optimalisatie van haar supply chain voor JDA Luminate Demand Edge en JDA Fulfillment. Inzet is een verbeterde klantervaring en hogere winstgevendheid. ‘Wij zijn enorm gedreven om van een retailer naar een wereldwijd merk te groeien. Een modern IT-landschap zal deze groei, waarbij flexibiliteit, kostenbewustzijn en marktintroductietijd van belang zijn, mogelijk maken’, meldt Hema-cio Carsten Klomp.

‘JDA past in onze microservices-aanpak en ze zijn daarom een belangrijk onderdeel van onze digitale supply chain-transformatie. Dit stelt ons in staat het bedrijf nog meer datagedreven te maken. We zien grote kansen met het gebruik van Machine Learning om de overall kwaliteit te verbeteren en onze collega’s en winkels te ondersteunen hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen.’

Zoektocht naar technologieën om supply chain verder te ontwikkelen

Hema, dat meer dan 750 winkels in tien landen telt, wordt geconfronteerd met een snel veranderende retail-omgeving en wil haar omnichannel- en groothandelsactiviteiten uitbreiden. Naast een nog sterkere aanwezigheid in de winkelstraat, zocht het bedrijf naar geavanceerde technologieën om haar supply chain verder te ontwikkelen. Die vond ze bij JDA, waar het overigens al langer klant is.

Door de overname van Blue Yonder werd JDA echter een nog interessantere optie. Hierdoor kunnen bewezen AI/ML-mogelijkheden geïntegreerd worden met de marktleidende fulfillment-oplossingen. Voor Hema betekent dit dat een geleidelijke verandering van de supply chain mogelijk is.

‘We waren onder de indruk van de fulfillment-oplossing van JDA, gecombineerd met Blue Yonder’s AI/ML geautomatiseerde forecasting engine. De voorspellingsnauwkeurigheid van de JDA-oplossing was het hoogst en overtrof onze verwachtingen’, vertelt Jan Daan van Erven Dorens, manager Supply Chain Development bij Hema.

Bijzonder nauwkeurige vraagvoorspellingen

JDA Luminate Demand Edge is een cognitieve SaaS-oplossing die gebruikmaakt van ML-algoritmes om bijzonder nauwkeurige vraagvoorspellingen te doen. Dit stelt Hema in staat om beter geïnformeerde, risicobewuste beslissingen te nemen. JDA Fulfillment zal Hema helpen de marges te optimaliseren door op het juiste moment de juiste voorraad in de juiste distributiecentra en winkels te hebben.

Door gebruik te maken van vraagsignalen uit de praktijk kunnen daarnaast optimale voorraad- en distributieplannen worden gemaakt. Dit verhoogt de beschikbaarheid van producten en vermindert de voorraad in de hele Hema-supply chain. Bijkomend voordeel is dat dit ook helpt bij het realiseren van de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.