Machine Learning en Artificial Intelligence in films
Veel bedrijven kijken naar de mogelijke toepassingen van Machine Learning en Artificial Intelligence (AI) in supply chains. Vijf films en een serie helpen om meer begrip te krijgen van deze termen en hun implicaties.
Door Martijn Lofvers
Om iets zinvols te kunnen doen met de steeds maar uitdijende hoeveelheid big data hebben bedrijven slimme systemen nodig. Overigens hebben nog steeds veel bedrijven moeite met het managen van hun small data, gestructureerde gegevens uit interne systemen (ERP, CRM, WMS, APS, TMS etc.), maar dat terzijde. Voor big data willen bedrijven een beroep doen op Artificial Intelligence en Machine Learning, maar voor veel managers is het onderscheid tussen deze begrippen onduidelijk. AI is een verzamelnaam voor (computer)systemen die menselijke taken kunnen uitvoeren. Machine Learning is een vorm van AI en maakt gebruik van algoritmes en statische modellen om patronen te herkennen en taken uit te voeren zonder expliciete instructies.
Slimme software voor voorraadmanagement herkent de kansverdeling van individuele producten op basis van de historische vraag. Geavanceerde forecasting-software kan het effect van het weer op de vraag naar specifieke producten voorspellen. Een andere vorm van Machine Learning in de praktijk is toepassing van file-informatie voor de inschatting van daadwerkelijke reis- en aflevertijden.
Leren van films
Films uit Hollywood hebben soms een hoge voorspellende waarde. Denk aan uiteenlopende futuristische technologie in de film Back to the Future 2 uit 1989 (met Augmented Reality, handcomputer, vingerafdrukherkenning, video-conferencing en veranderende kleding) die inmiddels werkelijkheid zijn geworden. In dit millennium zijn verschillende films uitgekomen die over complexe wiskunde, kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen gaan. De volgende films geven een goed historisch beeld van deze ontwikkeling en een mogelijke voortzetting in de toekomst:
1939-1945: The Imitation Game (2014)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat de excentrieke wiskundige Alan Turing bij de Britse geheime dienst om de codes van de Duitse Enigma-codeermachine voor militaire communicatie te kraken. Turing en zijn collega’s ontwikkelen een mechanische computer om alle miljoenen mogelijke permutaties van de Enigma-codes te ontcijferen. Dit probleem is te vergelijken met het handelsreizigersprobleem om de kortste route langs een aantal adressen te vinden.
Jaren 50: A Beautiful Mind (2001)
John Nash, een wiskundestudent aan Princeton University, legt zijn medestudenten in de kroeg uit dat een gezamenlijke aanpak bij het versieren van meisjes tot meer succes leidt dan wanneer iedereen voor zichzelf op de versiertoer gaat. In 1994 wint Nash de Nobelprijs voor de Economie voor zijn revolutionaire werk over Governing Dynamics en speltheorie. Supply chain professionals kunnen hiervan leren hoe samenwerking met concurrenten leidt tot succes.
2001-2002: Moneyball (2011)
De manager van de professionele honkbalclub Oakland Athletics, Billy Beane, moet na het vertrek van enkele sterspelers op zoek naar vervangers. Samen met een jonge economiestudent van universiteit Yale ontwikkelt hij sabermetrics, een empirische analyse van honkbalstatistieken, om ondergewaardeerde spelers te identificeren voor de samenstelling van een succesvol team. Net zoals het voor het samenstellen van een succesvol supply chain-team essentieel is om de verschillende rollen te matchen met de juiste uiteenlopende profielen.
Nabije toekomst: Her (2013)
In het Los Angeles van de nabije toekomst koopt een eenzame, introverte man, die beroepsmatig brieven opstelt, een operating-systeem met een virtuele assistente. Hij wordt uiteindelijk verliefd op deze assistente, die door kunstmatige intelligentie in staat is te leren en psychologisch te groeien. Vergelijk het met de customer service bij bedrijven die tegenwoordig steeds meer ingevuld wordt met (intelligente) chatbots.
Nabije toekomst: Ex Machina (2014, foto)
Programmeur Caleb Smith, werkzaam bij een zoekmachinebedrijf, wint als prijs voor een interne wedstrijd een bezoek aan de afgelegen villa van zijn CEO. Deze excentrieke topman heeft een vrouwelijke humanoïde robot gebouwd, voorzien van kunstmatige intelligentie. Caleb krijgt de opdracht te beoordelen of deze vrouwelijke robot in staat is tot het krijgen van gedachten en bewustzijn, tot ware intelligentie. De vraag naar aanleiding van deze film is is in hoeverre intelligente systemen supply chain planning volledig kunnen overnemen. … … …
Meer lezen?
Lees nu het complete artikel digitaal>>
of
kies voor één van onze abonnementen >>
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Supply Chain Magazine 6 – 2019.