Heineken schrapt rigoureus in personeelsbestand

Heineken

Bierbrouwer Heineken schrapt wereldwijd 8000 banen, bijna 10 procent van het totale personeelsbestand. In Nederland verdwijnen zo’n 300 banen. De ontslagronde is onderdeel van de kostenbesparing van 2 miljard euro die het concern in de komende drie jaar wil realiseren. Dat meldde Heineken in de tweede week van februari bij het bekendmaken van de jaarcijfers.

Heineken werd hard getroffen door de coronapandemie en met name door de sluiting van de horeca gedurende een groot deel van het jaar. De netto-omzet van de het brouwerijconcern daalde in 2020 met bijna 12 procent naar 19,7 miljard euro, het nettoverlies kwam uit op 204 miljoen euro.

Verkleining assortiment Heineken

De hogere bieromzetten in de supermarkten konden de wegvallende omzet in het lucratieve horecakanaal niet opvangen. Ook de vooruitzichten zijn in dat opzicht niet rooskleurig: voorlopig blijven veel horecagelegenheden ook in 2021 nog dicht. Heineken verwacht niet eerder dan in de tweede helft van 2021 een herstel.

Naast het schrappen van de 8000 banen kondigt de bierbrouwer ook aan het assortiment te willen verkleinen. Bovendien wil Heineken gaan snijden in de productie- en logistieke kosten. Samen moeten de maatregelen leiden tot de eerdergenoemde kostenbesparing van 2 miljard euro. Eerder werd overigens ook al een reorganisatie op het hoofdkantoor aangekondigd.

Flexibiliteit onontbeerlijk

De nieuwe CEO van Heineken, Dolf van den Brink, stelt in Het Financieele Dagblad dat flexibiliteit daarbij onontbeerlijk is: ‘Uiteindelijk overleven niet de grootste of sterkste bedrijven, maar de flexibelste. (…) Heineken komt uit een heel succesvolle periode. Tot februari vorig jaar ging het als een dolle. Het gevaar daarvan is dat je minder flexibel wordt. Wat je doet, werkt, dus ga je daar meer van doen. Nou, dat moeten we doorbreken.’

Bron: FD