Dimanex: onlinewinkel zonder voorraad
Een onlinewinkel voor de industrie, maar dan zonder voorraad. Dat is Dimanex van Tibor van Melsem Kocsis. De 3D-printer zorgt ervoor dat ieder onderdeel direct beschikbaar is. De eerste klanten hebben zich inmiddels gemeld, bericht het FD.
Van Melsem Kocsis heeft tot 2014 een goede baan bij Angst + Pfister, een Zwitserse internationaal opererende onderneming die zich toelegt op de toelevering van industriële componenten. In die hoedanigheid stuit hij echter op leveringsproblemen voor industriële onderdelen en bedenkt zich dat zoiets met de huidige technologie toch veel makkelijker op te lossen moet zijn.
Er vat een idee post bij Van Melsem Kocsis: als van alle onderdelen van een machine alle specificaties van die onderdelen in data worden opgeslagen en je doet hetzelfde ook voor alle andere machines in de wereld… Waarom zouden industrieën al die onderdelen dan nog eindeloos op voorraad moeten houden, als je die onderdelen ook op basis van je database 3D kunt printen?
Supply any part anywhere
Dit inzicht is voor Van Melsem Kocsis de drijfveer om zijn eigen bedrijf te starten; een bedrijf dat industriële ondernemingen ieder gewenst moment kan laten beschikken over de benodigde onderdelen. Onder het motto ‘supply any part anywhere’ wil hij een revolutie ontketenen in de industriële toeleveringsketens in de wereld, net zoals e-commerce de detailhandel heeft ontwricht.
Met een vijftal partners start Van Melsem Kocsis in 2016 Dimanex, een afkorting van Digital Manufacturing Exchange. En de eerste klanten dienen zich inmiddels aan: grote internationale marktpartijen, transportondernemingen, machine- en apparatenbouwers en onderhoudsbedrijven. Het systeem wordt uitgebreid naarmate er meer machineonderdelen zijn die betrouwbaar in 3D geprint kunnen worden.
Innovatietraject Defensie
Ook het ministerie van Defensie is volgens het FD inmiddels een innovatietraject gestart om te zien of Dimanex kan helpen bij de onderdelenlogistiek voor defensiematerieel. Dimanex weet zich ook verzekerd van de steun van twee investeerders, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, en van twee technische universiteiten.