Nederlandse Logistiek Prijs voor Damen Shipyards

Damen Shipyards is de winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs 2017. De prijs werd tijdens het vLm Gala van de Logistiek in Utrecht op 29 november 2017 uitgereikt. Juryvoorzitter Jos van Hillegersberg noemde Damen Shipyards ‘een prachtig staaltje Nederlandse industrie’.

Door Marieke Lenstra

vLm beloont elk jaar uitzonderlijke prestaties in het vakgebied logistiek. De winnaar krijgt de Nederlandse Logistiek Prijs voor een duidelijk innovatief project dat aantoonbaar succesvol is uitgevoerd. Vorig jaar sleepte Koninklijke Auping de prijs in de wacht voor project Horizon, waarin het bedrijf de productie en logistiek volledig herontwierp en implementeerde.

Dit jaar won Damen Shipyards vanwege de efficiënte wijze waarop de scheepsbouwer omgaat met productiecapaciteit en voorraden. Een belangrijke succesfactor is het modulair bouwen van casco schepen. Dankzij het modulaire ontwerp kan de eindassemblage in een later stadium dichter bij de klant plaatsvinden. Logistiek is hier de spreekwoordelijke sleutel tot succes.

Volgens de juryvoorzitter laat Damen zien dat complexe producten in Nederland maken mogelijk is en dat een bedrijf tegelijkertijd internationaal kan zijn. ‘We vinden het een mooi voorbeeld van supply chain naar netwerk. Productie, logistiek en service vormen één geheel en werken goed samen’, aldus Van Hillegersberg, die ook het woord innovatief in de mond nam.

Bij scheepsbouwer Damen Shipyards in Gorinchem werd tevens wereldwijd de allereerste gecertificeerde scheepsschroef uit een 3D-printer (foto) op een schip gemonteerd en getest. De 200 kilo zware schroef doorstond daar alle kwaliteitskeuringen. De dag na de uitreiking van de Nederlandse Logistiek Prijs werd de schroef, bedacht en gemaakt in het Innovation Dock op het Rotterdamse RDM-terrein, gepresenteerd.