De Top 26 van talenten in supply chain

Top 26 talenten

Hoeveel vuur brandt er in de generatie supply chain-talenten onder de 30, de toekomstig leiders en experts? Supply Chain Magazine en Inspired-Talents vroegen supply chain-directeuren en -managers talenten aan te dragen. Om inzicht te krijgen in het toekomstpotentieel kregen deze talenten een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. De antwoorden resulteerden in een fascinerend inkijkje in de Top 26 van supply chain-talenten.

Door Martijn Lofvers, Ujendre Ramautarsing, Evie Jetten en Onno Beijers

Bedrijven willen het liefst bevlogen medewerkers die handelen vanuit een innerlijk vuur. Voor dit innerlijk vuur heeft een bedrijfstalent volgens professor Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talent Management aan Nyenrode Business Universiteit, drie ingrediënten nodig: een warmtebron (innerlijke energie), brandstof (persoonlijke kwaliteiten) en zuurstof (mogelijkheden binnen een bedrijf).

Voor het tweede opeenvolgende jaar publiceert Supply Chain Magazine een overzicht van talenten in de supply chain onder de 30 jaar. Om te bepalen of de benodigde ingrediënten daadwerkelijk bij deze talenten aanwezig zijn, is in samenwerking met Inspired-Talents een uitgebreide vragenlijst ontwikkeld. Dit magazine heeft aan supply chain-directeuren en -managers in industrie, groothandel en retail een oproep gedaan om een talent binnen hun bedrijf voor te dragen. Op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijken talenten te herkennen aan de volgende eigenschappen: engagement (verantwoordelijk en communicatief), aspiratie (uitgesproken en ambitieus) en supply chain ability (cross-functioneel en datagedreven).

Met deze eigenschappen in het achterhoofd hebben Supply Chain Magazine en Inspired-Search de aangedragen kandidaten, waaronder dit jaar ook expats, geselecteerd. Deze talenten hebben vervolgens de uitgebreide vragenlijst ingevuld en met hun cv opgestuurd.

Cross-functioneel leiderschap

De meest gebruikelijke dimensie om potentiële talenten op te beoordelen, is hun kwaliteiten. De vragen in dit gedeelte richten zich op de rol van de supply chain-talenten en hun functioneren. Bijna 90 procent van hen geeft aan vooral bezig te zijn met interne afstemming tussen verschillende disciplines binnen het eigen bedrijf. In dat opzicht is het logisch dat zij cross-functioneel leiderschap als de belangrijkste competentie beschouwen voor een supply chain professional. Daarna volgen vlak na elkaar analytische vaardigheden, het stellen van prioriteiten en zaken voor elkaar krijgen, project- en verandermanagement en klantfocus. Stressbestendigheid, accuratesse, vasthoudendheid en conflictmanagement scoren opvallend genoeg extreem laag, terwijl vooral de laatste competentie belangrijk is voor (toekomstige) leiders. Het zijn ook de belangrijk gevonden competenties waar de ondervraagde talenten zichzelf beter in willen ontwikkelen.

De talenten onderkennen dat supply chain professionals en ook toekomstige leiders vooral mensen uit verschillende disciplines moeten kunnen verbinden en dat dit een behoorlijke uitdaging is. Eén talent leert Arabisch om het contact met medewerkers in de fabriek te verbeteren. Als logistiek manager met 1200 medewerkers onder zich is het belangrijk de klantfocus scherp als gezamenlijk doel voor ogen te houden, merkt een talent op. Een aantal talenten geeft specifiek aan dat ze heel bewust voor een volgende functie zullen kiezen waarin ze in contact staan met klanten, om zo de supply chain beter in te richten.

Persoonlijk ontwikkelplan voor talenten

Om tot bloei te komen, moeten potentiële talenten wel de ruimte, de zuurstof, krijgen binnen een bedrijf. Van de geselecteerde talenten zit 70 procent in een bedrijfsprogramma voor talentontwikkeling. Iets meer dan de helft van de talenten heeft naast de manager ook nog een andere coach om mee te sparren over hun ontwikkeling. Eén van de talenten noemt de internationale trips met de marketing- en verkoopdirecteur naar klanten als kans om zich aan de commerciële kant van het bedrijf te ontwikkelen.

Bijna alle talenten hebben een persoonlijk ontwikkelplan waar ze actief mee bezig zijn. Een enkeling zegt veel te lezen over technieken voor zelfverbetering, zoals het Japanse concept Ikigai. Een ander zegt altijd nieuwsgierig te zijn en ook een beetje brutaal door voortdurend vragen te stellen.

Damesvoetbalcoach

Het belang van relaties met vrienden en familie wordt, zeker in deze coronatijd, vrijwel unaniem onderkend. Daarnaast is sporten voor veel talenten een goede manier om het hoofd leeg te maken en met hernieuwde energie verder te gaan. Diverse talenten lezen bewust over onderwerpen die hen tijdens het werk kunnen helpen. Film kijken geeft een gemengder beeld. Voor sommige talenten is het een goede manier om het hoofd leeg te maken of inspiratie op te doen, terwijl andere talenten aangeven dat ze dat als laatste zullen doen, omdat ze te veel energie hebben om rustig op de bank te zitten.

Slechts een paar talenten kiezen een hobby heel bewust omdat die een sterk raakvlak heeft met het werk. Eén van de talenten is begonnen als voetbaltrainer van een damesteam en zij legt heel duidelijk een link met haar rol als Master Planner in het proces van Sales & Operations Planning. Anderen leren talen, zoals Arabisch en Spaans, voor hun plezier en hun werk. Eén talent speelt gitaar in een mandoline-orkest en krijgt het ‘wow-gevoel’ als het samenspel perfect verloopt.

Qua energie maken alle talenten bewuste keuzes om tijd te besteden aan hun hobby’s om zo een goede balans tussen werk en privé te houden.

Top 26 SCM-talenten onder de 30

(op alfabetische volgorde)

• Jaap Arts (04-06-1992), Logistics Supplier Manager, ASML
• Daniel Aguirre (05-03-1991), Data Analyst, Philips
• Wessel van den Broek (17-03-1994), Strategic Project Manager, Philips
• Koen Demkes (13-03-1991), Program Manager Assortment & Supply Chain, Kramp
• Nolwenn Deschamps (01-06-1994), Logistic Coordinator, Patagonia
• Anneloes van Doorne (30-08-1992), Operational Senior Team Leader, Mars
• Esmée Gosselink (14-09-1995), Supply Chain Flowmanager, Jumbo
• Jari van den Heuvel (20-05-1994), Supply Chain Analyst, Medtronic
• Alexander van ’t Hof (10-09-1992), Manager Data Analytics, Eriks
• Jaap de Hoop (16-09-1991), Technology Specialist, FrieslandCampina
• Nienke Huberts (01-03-1993), Senior Supply Chain Analyst, Stryker
• Stef Jacobs (29-09-1993), Supervisor Transport, Ricoh Europe
• Miriam Kemperman (29-12-1991), Manager S&OP, Bilthoven Biologicals
• Barry Koomen (18-04-1991), Logistics Manager, Action
• Rianne Land (26-09-1992), Supply Chain Analyst, Sonepar
• Wendy Man (28-02-1993), Senior Team Lead, Just Eat Takeaway.com
• Amanda McElmurray (14-01-1991), Supply Chain Manager, Fairphone
• Max Monse (16-12-1993), Supply Chain Analyst, Moonen Packaging
• Maaike van Oenen (13-02-1996), Order Coordinator, Hitec
• Thom van Opstal (02-09-1995), Operations Manager, Assa Abloy
• Estée Peeters (19-05-1991), Continuous Improvement Manager, FrieslandCampina
• Leanne Pegge (06-03-1993), S&OP Master Planner, Thales
• Sushant Singhal (12-03-1994), Supply Chain Analyst, Eriks
• Karin Stoopman (26-06-1991), Supply Chain Manager, Red Bull Nederland
• Tanya Vriesema (21-10-1994), Supply Chain Planner, TABS Holland
• Marc van der Wal (08-07-1992), Program Manager, Wehkamp