Coronacommunicatie

mierenhoop

Voor bedrijven in supply chain zijn het zeer hectische tijden door de wereldwijd voortrazende corona-pandemie. Ter voorbereiding op een Europees onderzoek over de impact van Covid-19 op de business belde ik enkele supply chain executives. Vrijwel allemaal hadden ze eigenlijk amper de tijd omdat ze van de ene call naar de andere moesten. Toch maakten ze een paar minuten vrij, vanuit het besef dat juist een onderzoek in het heetst van de strijd interessante inzichten kan opleveren.

Een foodproducent wilde ook weten of de fabrieken van andere bedrijven nog allemaal draaien of dat zij tijdelijk zijn stilgelegd om ervoor te zorgen dat de medewerkers veilig kunnen blijven werken. En een Europese supply chain-directeur van een producent van smaak- en geurstoffen meldde dat hij door vrijwel alle foodproducenten afzonderlijk is gebeld met de vraag of ze voorlopig kunnen produceren en leveren in Europa. Hij verzekerde dat alle fabrieken nog draaien, ook in Noord-Italië. Zijn aandacht is wel verschoven van de gebruikelijke maandelijkse planningscyclus naar wekelijkse en dagelijkse supply chain planning van de noodzakelijke producten.

Behalve de food supply chains draaien ook die van medische apparatuur en verbruiksartikelen overuren. Een supply chain executive van een Amerikaanse producent meldde dat zijn bedrijf volledig in de modus van Business Continuity Planning (BCP) opereert. Essentieel hierbij is volgens hem om creatief te blijven. Hij vroeg zich ook hardop af hoe zijn bedrijf dit snelle leveren vast kan houden ná de crisis.

Contact met collega’s van andere bedrijven

Aan elk van de supply chain executives werd ook gevraagd of ze contact onderhouden met collega’s van andere bedrijven. Een enkeling gaf aan wel een collega-executive te bellen, maar ze blijken voornamelijk intern te communiceren. Ze bevinden zich bijvoorbeeld ook niet in een aparte WhatsApp-groep van supply chain executives.

Singapore gebruikt de app TraceTogether, waarmee burgers kunnen zien of een ander besmet is, en deelt via WhatsApp updates over hoe het coronavirus zich verspreidt. Een vergelijkbare app zou bedrijven in de supply chain op de hoogte kunnen houden of toeleveranciers nog produceren en kunnen leveren. Ik ben dan ook van mening dat om tijdig te kunnen anticiperen op disrupties in supply chains snelle groepscommunicatie tussen bedrijven absolute noodzaak is.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl