Meester en talent

mierenhoop

Waken voor afnemende betrokkenheid van medewerkers en dreigende burn-outs is belangrijker dan ooit nu de meesten van hen vanuit huis moeten werken vanwege Covid-19. Supply chain-teams in Noord-Amerika hebben overigens meer burn-outs dan in Europa, constateert Lora Cecere van Supply Chain Insights in haar recente onderzoek naar supply chain-talentontwikkeling. Supply Chain Media heeft dit voorheen uitsluitend Amerikaanse onderzoek ondersteund om nu ook inzicht in de verschillen tussen de VS en Europa te krijgen.

Volgens dit onderzoek zijn meer supply chain professionals in Europa tevreden over hun huidige werk dan in de VS, namelijk 80 tegen 58 procent. Cecere wijt dit aan het grotere arbeidsverloop, de beperkte ontslagbescherming en minder vakantiedagen in de VS. Ze concludeert verder dat de kwaliteit van Europese universiteiten superieur is aan die in de VS vanwege de nadruk op probleemoplossend vermogen. Ook is er in Europa meer aandacht voor training tijdens het werk.

Rijnlands managementmodel

Deze conclusies bevestigen in mijn ogen de pluspunten van het Rijnlandse managementmodel boven het Angelsaksische in Amerika en Groot-Brittannië. Het Europese, Rijnlandse model is gebaseerd op het ontwikkelen van de zelfredzaamheid van medewerkers en is terug te voeren op het meester-gezelprincipe van de gildes in de Middeleeuwen. Een gezel, een talent, liep mee met een ervaren meester, een mentor, om zijn vaardigheden af te kijken.

Een dertigjarig supply chain-talent bij de Duitse multinational Henkel vertelde mij onlangs dat zij niet alleen een mentor en coach heeft, maar dat zij een paar jaar geleden zelf een reverse-mentor was voor de (ervaren) Chief Procurement Officer. Henkel motiveert ook alle medewerkers, van de werkvloer tot de directie, om innovatieve ideeën aan te dragen, een duidelijke bottom-up-benadering.

Amerikaanse highschools

In de VS zijn de bedrijven voornamelijk top-down ingesteld, heel erg directief met keiharde KPI’s. Deze instelling is terug te voeren op de Amerikaanse highschools, waar vrijwel elk denkbaar onderdeel tot een wedstrijd wordt gemaakt, van een uitverkiezing tot de beste wiskundeleerling tot aan de beste cheerleader. Deze doorgeslagen competitiedrang leidt onherroepelijk tot teleurstellingen onder zowel de winnaars als de verliezers wanneer deze talenten in ontwikkeling eenmaal in het bedrijfsleven komen.

Vanuit dat oogpunt bezien zouden supply chain-leiders er in deze tijd volgens mij dan ook goed aan doen alle medewerkers eens te vragen naar ideeën om de mentale gezondheid op peil te houden.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl