City Fulfilment Centres moeten bezorging van pakketten versnellen

City Fulfilment Centres

De transportmanagementdienst Wuunder, actief in de Benelux en Duitsland, kondigde eind september haar City Fulfilment Centres aan: lokale magazijnen die online bestellingen binnen één tot vier uur bij de koper brengen. Wuunder ondersteunt (online) retailers, groothandels en fabrikanten bij het verzenden van orders en is naar eigen zeggen de eerste partij in Nederland die werkt met deze pakketbezorgmethode.

Door de voorraden van fysieke winkels en die in de Wuunder City Fulfilment-locaties te gebruiken voor het uitleveren van bestellingen binnen bepaalde postcodegebieden, kunnen pakketten snel worden geleverd, claimt Wuunder. Dat verhoogt de garantie dat een bestelling op tijd wordt geleverd – waarvoor klanten bereid zijn extra te betalen – en verlaagt de kans op retouren. Doordat de bestellingen niet over meerdere sorteercentra met lopende banden gaan, is er bovendien minder kans op schade, aldus het bedrijf.

Wuunder levert de bestellingen per milieuvriendelijke fiets of elektrisch busje. Bovendien hoeven deze bestellingen niet te worden voorzien van een omdoos, wat kostenbesparend is. Het werken met de City Fulfilment Centers kan door de inzet van fietskoeriers en de besparing op verpakkingsmateriaal een CO2-reductie van 17 tot 25 procent opleveren, blijkt uit onderzoek van Accenture.

Algoritmes

De voorraad in de lokale magazijnen wordt bepaald door een door Wuunder ontwikkeld algoritme, dat aangeeft welk product populair is in welk specifiek gebied. Retailers dragen daarmee de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de voorraadlocatie over aan Wuunder, waardoor de voorraad optimaal kan worden verdeeld. Levertijden en tarieven kunnen dynamisch worden weergegeven via een directe link tussen het winkelmandje in de webshop checkout en de lokale voorraad. Traditionele pakketvervoerders zullen worden ingezet als een koper zich buiten het gebied van de City Fulfilment Centers bevindt.

De producten die via de City Fulfilment Centres worden geleverd, zijn het soort producten dat mensen zo snel mogelijk willen hebben, of die nodig zijn tijdens bijvoorbeeld een reparatie. Voorbeelden zijn mobiele telefoons, dagaanbiedingen, verhuur van gereedschap en reserveonderdelen.