Checklist voor network design tooling

Checklist voor network design tooling

Bedrijven willen hun serviceniveaus maximaliseren en tegelijkertijd kosten besparen, maar deze doelstellingen zijn vaak met elkaar in tegenspraak. Hoe vindt u het optimale evenwicht bij het bepalen van de plaats van de faciliteiten, hun ideale omvang en de manier waarop producten door de supply chain moeten stromen? Dat is waar het bij supply chain network design om draait.

Tot voor kort werd supply chain network design benaderd als een eenmalige oefening of als iets wat op projectbasis gebeurde. De toenemende volatiliteit en onzekerheid hebben daarin verandering gebracht. Bedrijven voeren modellen nu frequent uit, als een doorlopende activiteit, om hen in staat te stellen zich snel aan te passen aan veranderingen in hun bedrijfslandschap. Het ontwerp van het supply chain-netwerk bepaalt de capaciteit van de faciliteiten van een onderneming en de bewegingen van grondstoffen, halffabrikaten en afgewerkte producten – van de bron tot het punt van verbruik. Dit alles wordt doorgaans ondersteund door geavanceerde wiskundige modellering. Tools voor network design hebben een ‘oplosser’ aan de achterkant die rekening kan houden met de complexe bedrijfsbeperkingen om elke keer een optimaal antwoord te leveren.

Excel ontgroeid

Excel is nog steeds de meest gebruikte technologie door bedrijven voor supply chain network design. Naarmate netwerken echter complexer worden en er belangrijke financiële beslissingen bij komen kijken, is Excel niet langer geschikt – niet alleen omdat spreadsheets moeten worden herbouwd om nieuwe scenario’s uit te voeren, maar ook omdat er maar een beperkte wiskundige logica beschikbaar is. Voeg daar nog slechte integratie-, samenwerkings-, implementatie- en supportfuncties aan toe, en de volgende stap naar geavanceerde technologie wordt onvermijdelijk. Speciale software voor supply chain network design wordt gevoed door krachtige wiskundige optimalisatie aan de achterkant en intuïtieve mogelijkheden voor scenario-analyse aan de voorkant. Dit stelt u in staat om optimale ontwerpen te maken en verborgen risico’s in uw netwerk bloot te leggen. Het resultaat is dat u uw basisnetwerk kunt modelleren, veranderingen in de bedrijfsomgeving kunt evalueren en snel kunt aanpassen, optimalisatiekansen kunt kwantificeren en investeringsbeslissingen met data kunt onderbouwen.

Supply chain-softwareleverancier Aimms en Supply Chain Movement hebben een checklist ontwikkeld om te beoordelen of uw bedrijf Excel moet vervangen door geavanceerde software voor supply chain network design.

Alle checklists van Supply Chain Magazine vind je hier >>