Checklist voor end-to-end visibility

Checklist voor end-to-end visibility

De coronapandemie heeft bij productie- en handelsbedrijven heel duidelijk gemaakt dat de visibility in supply chains heel beperkt is. Nogal eens was onduidelijk waar bestelde goederen zich bevonden; visibility gaat vaak niet verder dan de directe leveranciers en niet verder stroomopwaarts. Ook de status van leveringen richting de klant via de verschillende verkoopkanalen blijkt beperkt. 

Uit onderzoek van Supply Chain Media uit medio 2020 blijkt dat 40 procent van de productie- en handelsbedrijven in Europa wil gaan investeren in software voor end-to-end supply chain visibility. Inzicht in de supply chain, zowel voor de inkomende als de uitgaande logistieke stromen, bleek een van de belangrijkste bottlenecks bij het uitbreken van de coronapandemie.

Omnichannel-wereld

Supply chains zijn de afgelopen jaren steeds complexer geworden in de business-to-business en ook consumentenmarkt. De lockdowns tijdens de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat e-commerce met allerlei omnichannel-leveringsvarianten explosief is gegroeid en meer en meer grensoverschrijdend is. Bedrijven en consumenten eisen snelle leveringen, real-time status-updates en flexibele retouren. Deze ontwikkelingen leggen een enorme druk op de complete logistieke operatie, die goederen moet kunnen volgen en traceren.

Gebrek aan visibility leidt onherroepelijk tot excessieve voorraadniveaus, toename in verspilling, gemiste verkopen bij gebrek aan de juiste producten en chaotische retouren. Bedrijven hebben visibility nodig in de totale supply chain in de verschillende eigen systemen én die van ketenpartners. Hiermee kunnen ze anticiperen op disrupties om toch de klanten te kunnen blijven bedienen.

Download de checklist voor end-to-end visibility

Softwareleverancier Zetes en Supply Chain Magazine hebben een praktische checklist opgesteld om te bepalen hoe het binnen uw bedrijf gesteld is met de operationele visibility van goederen in de totale supply chain. Beantwoord de 10 vragen om te bepalen wat het niveau van de operationele end-to-end supply chain visibility bij uw bedrijf is.

Alle checklists van Supply Chain Magazine vind je hier >>