Capaciteit wegvervoer op spotmarkt daalt tot laagste niveau sinds 2017

wegvervoer

De capaciteit van het wegvervoer op de Europese spotmarkt is gedaald tot het laagste niveau sinds 2017. Dat meldt softwareprovider voor transport-logistieke diensten Transporeon op basis van de gegevens in haar Transport Market Monitor (TMM), een dienst van Tim Consult.

In vergelijking met augustus 2020 was er in de eerste twee weken van september 14,4 procent minder wegvervoerscapaciteit beschikbaar op de Europese spotmarkt, blijkt uit nieuwe cijfers over de eerste helft van september. Die cijfers tonen ook dat de beschikbare capaciteit op jaarbasis met 14,2 procent daalde in vergelijking met september 2019. Deze daling van de capaciteit in september kan worden verklaard door de hervatting van de productie na de zomervakantie.

En dan de prijzen: die stegen in juni en juli, bleven gelijk in augustus, en stegen opnieuw in september met 6,9 procent in vergelijking met augustus 2020. Jaar op jaar zijn de prijzen ook lager dan in september 2019 (-5,0%). De automobielindustrie zet haar herstel voort in september, zoals blijkt uit de prijsstijging (+8,4% ten opzichte van augustus 2020). De daling van de beschikbare capaciteit (-8,8% ten opzichte van augustus) is in lijn met de typische ontwikkeling van de capaciteit na de zomervakantie.

Aanpassing strategie wegvervoer

‘We zien momenteel het laagste niveau qua wegvervoerscapaciteit op de Europese spotmarkt sinds 2017’, meldt Oliver Kahrs, directeur van Tim Consult, een dochteronderneming van Transporeon. ‘De afnemende capaciteit van het wegvervoer na de zomervakantie is seizoensgebonden, en heeft te maken met de hervatting van de productie. Een daling van deze omvang zou echter ook kunnen wijzen op een aanpassing van de strategie van de wegvervoerders in het kader van de Covid-19-crisis’, aldus Kahrs.