Beschikbare transportcapaciteit neemt weer af

Saloodo!

Na een seizoensgebonden herstel begin dit jaar, neemt de beschikbare transportcapaciteit sinds maart weer af. Dat toont de vijfendertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting.

In het eerste kwartaal van 2018 is de capaciteitsindex met 53,3 procent gestegen naar 110.1 ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt de monitor. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 ligt de indexwaarde van het eerste kwartaal van 2018 2,4 procent lager.

De prijsindex zakte in het eerste kwartaal van 2018 naar een index van 92.1. Dit is een daling van 14,7 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2017 (index 107.9). In vergelijking met de prijsindex van Q1 2017 steeg de prijsindex met 7,1 procent.

En dan is er nog de dieselindex, die met 3 procent steeg ten opzichte van het vorige kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ligt dit percentage ook 3 procent hoger. De European Trade Flow Index stijgt naar verwachting met 18,3 procent in het eerste kwartaal van 2018.

‘Ondanks de verwachte groei in het Europese handelsvolume, toonde de capaciteitsindex een aanzienlijke groei met een piekindex van 131.9 in februari 2018. Toch zijn de kosten voor de overcapaciteit met meer dan 7 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar’, meldt Lars Vitters, supply chain manager bij Capgemini.

Stijgende brandstofprijzen en chauffeurstekorten

‘We zien een directe samenhang met de stijgende brandstofprijzen en chauffeurstekorten in Europa. Hierbij komen ook nog de verwachte salarisstijgingen van de chauffeurs waar in Europa over onderhandeld wordt. Daardoor verwachten we dat de transportprijzen verder zullen stijgen dit jaar’, aldus Vitters.

‘Na het herstel van de beschikbare transportcapaciteit aan het begin van dit jaar, hadden verladers in maart nogmaals aanzienlijk minder laadruimte beschikbaar. Transportprijzen lagen in het eerste kwartaal 7 procent boven het niveau van vorig jaar’, voegt Oliver Kahrs, Director Business Development bij Transporeon, daaraan toe.

De voorspellingen van de dienstverleners over het opnieuw schaarser worden van de capaciteit, zoals dit in 2017 ook al het geval was, zouden volgens hem dan ook kunnen kloppen. ‘Dit vermoeden wordt bevestigd door onze meest recente cijfers, alsook door berichtgeving van de Europese Commissie, die robuuste economische groei in Europa blijft voorspellen.’