TMM: dalende transportprijzen en toename van vervoerscapaciteit

De transportprijzen in het laatste kwartaal van 2016 zijn met 0,6 procent gedaald ten opzichte van de prijzen in het derde kwartaal vorig jaar. Sterker nog: afgezet tegen dezelfde maand in 2015 tonen álle maanden van 2016 een daling van de transportprijzen. Dat blijkt uit de dertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting.

Uit het rapport blijkt verder dat de prijsindex in het vierde kwartaal van 2016 met 0,6 procent daalde (index 94.5). Vergeleken met het indexniveau van het vierde kwartaal van 2015 is een krimp van de prijsindex met 3.7 procent waarneembaar.

Een ander opvallend resultaat uit het rapport is dat de capaciteitsindex in het vierde kwartaal van 2016 naar een indexniveau van 93.6 steeg (+10,3%). Vergeleken met het vierde kwartaal in 2015 komt de capaciteitsindex 5.7 procent hoger uit.

Ook opmerkelijk: de dieselindex vertoonde in de laatste drie maanden van 2016 voor het derde kwartaal op rij groei en ging naar een index van 75.2. Dat is 7,6 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016.

Verdere prijsdaling verwacht

‘Het prijsniveau leed onder een groot aanbod aan beschikbare transportcapaciteit in december, maar vooral in november. In december zagen we dat de prijzen zich herstelden. Gewoonlijk is er sprake van onbalans in vraag en aanbod in het eerste kwartaal van een jaar. Daarom verwachten we logischerwijs ook een verdere prijsdaling in het eerste kwartaal van 2017’, aldus Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini.

Peter Förster, managing director bij Transporeon, voegt hieraan toe: ‘De transportprijsindex stond in heel 2016 onder het niveau van 2015, met een gemiddelde van 5,2 procent. Eén reden daarvoor was de lage dieselprijs. Een verdere daling van de prijsindex wordt verwacht voor het eerste kwartaal van 2017. Aangezien de dieselprijsindex tot nog toe blijft stijgen, vermoed ik echter dat de transportprijsindex aanzienlijk hoger zal zijn vanaf het tweede kwartaal van 2017.’