België geeft vrachtwagenchauffeurs respijt

Nederlandse chauffeurs die nog niet over een tolkastje in hun vrachtwagen beschikken, krijgen voorlopig geen boete van de Belgische overheid. Er wordt coulance getoond tegenover truckers die buiten hun schuld om problemen ondervinden met het apparaat, aldus minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur in een bericht van het AD op 5 april 2016.

Sinds 1 april moeten vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton tol betalen in België. De invoering van het systeem verloopt echter moeizaam. Zo zijn er klachten over de uitgifte van de kastjes, vallen de kastjes uit, worden ze te laat geleverd of klopt bijvoorbeeld het geregistreerde gewicht van de truck niet. Chauffeurs die zonder tolkastje rijden, riskeren een boete van duizend euro.

‘Het is goed dat Vlaanderen nu bij de handhaving de eerste periode rekening gaat houden met bedrijven die alles keurig en tijdig hebben voorbereid’, aldus minister Schultz, die de kwestie aankaartte bij haar Vlaamse collega Ben Weyts. ‘Ik hoop dat de problemen snel zijn verholpen, zodat er geen onnodige en kostbare vertragingen meer ontstaan voor de transportsector.’

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan chauffeurs die nog geen zogenoemde OBU (Onboard Unit) hebben. In de loop van de week worden de controles verscherpt en gaan de Belgen controleren of het kastje werkt. ‘Als de chauffeur kan aantonen dat de OBU buiten zijn schuld niet werkt of niet aanwezig is, dan zullen ze coulance tonen’, aldus de minister.

Schade verhalen

Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat weten blij te zijn met de stap. De branchevereniging pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de levering van de kastjes. TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is de schade door de vertragingen en de overlast van de afgelopen dagen te gaan verhalen.

Overigens gaat de invoering van de kilometerheffing ook gepaard met veel verkeersopstoppingen, bericht het AD. Boze Belgische vrachtwagenchauffeurs blokkeren al een aantal dagen diverse wegen bij onze zuiderburen. Nederlandse truckers doen daar niet aan mee, maar ondervinden er wel hinder van.