Er moeten meer vrouwen op de vrachtwagen

vrouwen op de vrachtwagen

Er is nog altijd een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Meer vrouwen op de vrachtwagen zou uitkomst kunnen bieden. Dat de dames ook best interesse hebben, bleek op 10 oktober wel tijdens een Ladies Night in Nieuwegein waar zo’n 200 (toekomstige) vrachtwagenchauffeurs zich meldden.

De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap. Er zijn talloze openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers. Het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is met 2,6 procent van het totale aantal vrachtwagenchauffeurs zwaar ondervertegenwoordigd. De sector streeft dan ook naar een aandeel van 10 procent.

Een speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs vormde de kick-off van een campagne van werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen. De huidige vrouwelijke chauffeurs worden daarbij meer zichtbaar gemaakt, met als doel ook andere dames te enthousiasmeren voor een baan in de transport en logistiek.

Daverend succes

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) vindt de Ladies Night zeer geslaagd. ‘We kijken terug op een daverend succes. In Nieuwegein waren meer dan 200 vrouwen aanwezig. De vrouwen konden in gesprek gaan met andere vrouwen die al chauffeur zijn en met mogelijk toekomstige werkgevers.’ Een rijschool bood ook de mogelijkheid om het rijden in een vrachtauto direct te ervaren.

FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen: ‘De sector transport en logistiek bevindt zich in een interessante tijd. Daarin kan een nieuwe aanwas van talent, creativiteit en innovatiekracht goed worden gebruikt. Organisaties die meer divers zijn samengesteld, zijn beter in staat in te spelen op ontwikkelingen in hun omgeving. Meer vrouwen in de sector is dan ook niet alleen een bedrijfseconomisch, maar ook een maatschappelijk belang’, aldus Dijkhuizen.