Groot optimisme bij logistiek dienstverleners

De mkb-bedrijven rekenen voor komend jaar op een flinke groeispurt, zo blijkt uit enquêtes van accountantsorganisatie SRA en het Financieele Dagblad. Het meest optimistisch zijn de logistiek dienstverleners, meldt de krant op 14 november 2017.

SRA publiceerde op 13 november het onderzoeksrapport ‘2018 in Zicht’ waarbij 645 kleine mkb-bedrijven zijn ondervraagd naar hun verwachtingen voor het komende jaar. Daarbij geven de ondernemers aan een omzetgroei van gemiddeld 10 procent te voorzien. Het FD ondervroeg de 755 bedrijven die meedoen aan de FD Gazellen 2017, een jaarlijkse prijs voor de snelst groeiende ondernemingen van Nederland.

Beide onderzoeken tonen aan dat bedrijven in de logistieke dienstverlening het meest optimistisch zijn over 2018. Zij rekenen volgens SRA op een omzetstijging van 14 procent, net als de FD Gazellen in de transportsector. ‘De logistieke sector valt of staat met de economie’, nuanceert Michael de Rouw van transporteur VBE Group in het FD. ‘Tot en met 2013 kreeg de sector grote klappen, maar nu trekken de volumes sterk aan.’

Productontwikkeling en innovaties basis voor groeispurt

Branchevereniging TLN onderzocht dat de grote logistieke dienstverleners harder groeien dan de kleine. Ook groothandels, bedrijven in de automotive sector en medische zorg scoren bovengemiddeld. Veel ondernemers beschouwen de aantrekkende economie als een voorname bron voor de groei, maar meer dan 50 procent van de ondervraagden geeft ook aan dat productontwikkeling en innovaties de basis vormen voor hun groeispurt.