Autoproducenten schrappen duizenden banen in Europa

Ford

In de Europese auto-industrie gaan de komende tijd veel ontslagen vallen. De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft aangekondigd dat hier duizenden banen zullen gaan verdwijnen. Daarnaast liet ook de Britse producent Jaguar Land Rover weten 4500 banen te zullen schrappen, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk.

De door Ford aangekondigde plannen zijn onderdeel van een grote reorganisatie. Om hoeveel ontslagen het precies gaat, is nog niet bekend. Ford repte in een verklaring aan de pers zelf over ‘duizenden mensen’. Mogelijk worden er ook fabrieken gesloten. Aan de reorganisatie liggen aanhoudende verliezen ten grondslag. Ford wil nu de verlieslijdende takken stopzetten en de arbeidskosten drastisch terugdringen.

De Amerikaanse producent telt in Europa momenteel nog zo’n 53.000 werknemers, met name in Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigde Koninkrijk geldt als de belangrijkste markt voor Ford in Europa, maar de afzet loopt sterk terug. Om die reden wordt de productie van een aantal modellen voor de Europese markt stopgezet. De samenwerking in Rusland wordt nog nader bestudeerd.

Tegenvallende verkopen in China bij Jaguar Land Rover

Tegenvallende verkopen als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten liggen ten grondslag aan de reorganisatie van Jaguar Land Rover. Ook spelen de aangescherpte Europese uitstootregels en een verminderde vraag naar dieselauto’s een rol. Bovendien wordt rekening gehouden met een ‘no deal’-brexit; de producent verwacht dat dit scenario ten koste zal gaan van het aantal autoverkopen.

Van de in totaal 40.000 banen bij Jaguar Land Rover verdwijnen er straks 4500, waarvan het overgrote deel in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast gaat Jaguar Land Rover ook in andere kosten snijden; dit moet een besparing opleveren van ruim 550 miljoen euro. Dat is eenzelfde bedrag als ook vorig jaar al bezuinigd werd. Bovendien verloren toen ook al 1500 werknemers hun baan.

Bron: NU.nl