Jaguar dreigt miljardeninvestering VK te schrappen

autoproducenten

Jaguar dreigt 80 miljard pond (circa 90 miljard euro) aan investeringen in het Verenigd Koninkrijk (VK) te schrappen wanneer afspraken over toegang tot de Europese markt bij een Brits vertrek uit de Europese Unie uitblijven. De grootste autofabrikant van het VK verlangt meer zekerheid alvorens nieuwe investeringen te doen.

Volgens Ralf Speth, topman van Jaguar Land Rover, hóórt het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, bericht NU.nl. ‘Maar wij en onze partners in de productieketen gaan een onzekere toekomst tegemoet als de brexit-onderhandelingen geen vrije en frictieloze handel met de EU en toegang tot de interne markt opleveren’, aldus Speth.

‘Een slechte brexit zou Jaguar Land Rover jaarlijks meer dan 1,2 miljard pond aan winst schelen. Hierdoor zouden we ons uitgavenpatroon drastisch moeten aanpassen’, meldt de Jaguar-topman. De afgelopen vijf jaar was de autofabrikant juist nog goed voor 50 miljard pond aan investeringen in het Verenigd Koninkrijk.

Jaguar sterk afhankelijk van export

Jaguar is sterk afhankelijk van de export. Van de vorig jaar verkochte auto’s ging zo’n 80 procent naar het buitenland. Het vasteland van Europa is daarbij met 20 procent de grootste afnemer van de luxe auto’s. Verder komt meer dan 40 procent van de geïmporteerde onderdelen uit de EU-lidstaten.

Bron: NU.nl