Toyota legt fabriek stil bij harde brexit

goederenvervoer

Een harde brexit zal voor autofabrikant Toyota vermoedelijk reden zijn om de productielocatie in het Britse Burnaston tijdelijk te sluiten. Dat meldde directeur Marvin Cooke op 29 september aan omroep BBC. In de fabriek werken ruim 2500 mensen.

Mocht een deal met de Europese Unie uitblijven, dan zal de fabriek niet in staat zijn om voldoende onderdelen aan te voeren, meent Cooke. Op dit moment krijgt de locatie iedere 37 minuten onderdelen geleverd. Daarvan is circa de helft afkomstig uit de EU. Gevreesd wordt dat bij een harde brexit dit strakke leveringsschema in de war wordt geschopt, terwijl de ‘just in time’-productiemethode daar nu juist op gebaseerd is.

‘Als het Verenigd Koninkrijk eind maart uit de EU klapt, zullen we in onze fabriek productiestops zien’, aldus Cooke bij de BBC. ‘Dat kan uren, dagen, weken of zelfs maanden duren.’ De kosten van het stilleggen van de productielijn worden door Cooke geraamd op zo’n 12 miljoen pond per dag.

In de Toyota-fabriek worden bijna 150.000 auto’s per jaar geproduceerd, van de modellen Auris en Avensis. Daarvan gaat circa 90 procent naar andere landen binnen de EU. Afgelopen jaar investeerde Toyota nog 240 miljoen pond in de fabriek, om daar vanaf eind dit jaar ook de Corolla te kunnen gaan maken.

Toyota niet de eerste

Toyota is overigens niet de eerste autofabrikant die de fabriek tijdelijk wil sluiten bij het uitblijven van een brexit-deal. BMW meldde eerder al de productie in de Britse fabriek een maand lang te zullen stilleggen, terwijl Honda grote voorraden van onderdelen wil aanleggen. Jaguar Land Rover, de grootste Britse autoproducent, heeft laten weten te vrezen voor een schadepost van dik 1,2 miljard pond als ‘de verkeerde beslissingen’ worden genomen.

Bron: FD