Ford schrapt 12.000 banen in Europa

Ford

Autofabrikant Ford schrapt in Europa circa 12.000 banen. Dat komt neer op ruim 20 procent van alle arbeidsplaatsen hier. Ook verdwijnen nog vóór eind 2020 zes van de 24 fabrieken. Dat maakte het Amerikaanse concern op 27 juni bekend.

Ford, de vijfde automaker van de wereld, kampt met dalende verkopen. In januari bleek de winst van het autoconcern met ruim de helft afgenomen. Het bedrijf liet toen al doorschemeren dat ingrijpen noodzakelijk werd geacht om weer winstgevend te worden in Europa. Hoeveel banen door de sanering verloren zouden gaan, was op dat moment echter nog niet duidelijk.

In Europa is vooral het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt voor de autofabrikant, maar daar is al langer sprake van tegenvallende verkopen. Ook wordt gevreesd voor de gevolgen van de brexit. Een ingrijpend besparingsplan van $11 miljard moet het tij keren. Met name Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland worden hard geraakt door de maatregelen.

Ford introduceert ‘groenere’ modellen

Overigens kondigde Ford behalve de saneringsplannen ook een nieuwe strategie aan voor Europa. Zo wil het concern nieuwe, ‘groenere’ automodellen introduceren. Daarnaast wordt ook het bedrijfsmodel gewijzigd. Met ingang van deze maand werkt het bedrijf met drie nieuwe divisies: bedrijfswagens, personenauto’s en importmodellen. De divisies hebben ieder hun eigen management.