Auping loopt voorop met volledig recyclebare matras

Auping

Als familiebedrijf is Auping gewend om meer te kijken naar de waarde die het bedrijf realiseert op lange termijn dan naar omzet en winst op korte termijn. Hechte partnerships met leveranciers horen van oudsher ook bij dit model. Sinds het bedrijf in 2020 zijn B Corp-certificering haalde en begon met het ontwikkelen van ’s werelds eerste volledig recyclebare matras, krijgen deze oude waarden een nieuwe betekenis. Business as a force for good is bij ons geen loze belofte.’ 

Aan het woord is Mark Groot Wassink, Director Sustainability & Innovation (S&I) bij de beddenfabrikant uit Deventer. In die rol is hij verantwoordelijk voor alles wat je onder Corporate Social Responsibility (CSR) kunt vatten, van het recyclebaar maken van het productassortiment tot de doelstellingen van het bedrijf op het gebied van CO2-uitstoot. Op veel thema’s werkt hij intensief samen met Director Operations Martijn van Haaf. Onder diens verantwoordelijkheid vallen productie, inkoop en logistiek.

Groot Wassink: ‘Bij S&I zijn we de kraamkamer van nieuwe ideeën. Met Operations bekijken wij in een heel vroeg stadium of het überhaupt mogelijk is om een bepaald idee te realiseren en wat daar dan allemaal bij komt kijken. Als het idee een nieuw product betreft, dan bekijken we met commercie of er ook markt voor is.’

Zo ging het in 2018 ook met het idee om een volledig circulaire matras te ontwikkelen. Een succesvol project, want in februari van dit jaar opende Auping een nieuwe fabriek pal naast de bestaande, die zich helemaal richt op de productie van volledig recyclebare matrassen. Matrassen die voorzien zijn van een productpaspoort dat je als consument of afvalverwerker kunt scannen om te zien welke materialen erin zitten.

‘Voor de duidelijkheid: we hebben het dus niet over schuimmatrassen die je kunt verwerken tot judomatten of bermpaaltjes, maar over matrassen die zijn ontworpen met circulariteit als uitgangspunt en waarbij je alle materialen een hoogwaardig tweede leven kunt geven’, zegt Groot Wassink. ‘Want circulariteit begint met design.’ … … …